امروزه یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای تولید و مهمترین سرمایه یک سازمان، نیروی انسانی آن سازمان است. در چند سال اخیر کارشناسان مدیریت کسب و کار به این نتیجه دست یافته اند که منابع انسانی نقش اساسی برای رسیدن به هدف یک سازمان را دارد. حضور مشاوران منابع انسانی برای هدایت و بهره برداری حداکثری نیروی انسانی در یک سازمان بسیار ضروری است. درواقع یکی از سخت ترین مسائل در مدیریت سازمان ها، بحث منابع انسانی است.
در این مطلب از وبسایت کاسب یار به بررسی مشاوره منابع انسانی که یکی از زیر مجموعه های خدمت مشاوره کسب و کار کاسب یار است می پردازیم.
مشاوره منابع انسانی چیست؟
برخی از سازمان ها و شرکت های کوچک اهمیت چندانی به مشاوره منابع انسانی نمی دهند و بیشتر این سمت در سازمان های بزرگ رایج است و با برنامه، کارهای خود را جلو می برند. در واقع هر سازمانی که تعداد کارمندان آن از 2نفر بیشتر باشد، نیاز به یک مشاوره مدیریت منابع انسانی human resources consult دارد. زیرا این مشاوران به شما کمک خواهند کرد تا با کمترین هزینه، حداکثر کارآیی را از نیروی انسانی خود برای رسیدن به هدفتان داشته باشید. به همین دلیل هرجا صحبت از موفقیت یک سازمان به میان می آید، اولین چیزی که به ذهن هر فردی می رسد، استفاده بهینه آن سازمان از منابع انسانی است.
بسیاری از مدیران سازمان ها و شرکت ها تلاش می کنند تا با ارتباط کارمندان با مشاوران منابع انسانی انگیزه خوبی را برای ادامه کار در آنان ایجاد کنند. برخی از کارشناسان براین باوراند که سازمانی موفق خواهد بود که بتواند از مشاوره های یک متخصص به صورت صحیح استفاده کند. مشاوران معمولا به عنوان ارائه دهندگان خارجی فعالیت می کنند و به دلایل خاصی استخدام می شوند. اگرچه هدف مشاوره منابع انسانی کمک به بخش مدیریت، ارائه پروژه ها و ایجاد سیاست های جدید است. اما در نهایت، نقش آنها بهبود کارایی، بهره وری و ارتباطات است.
حوزه فعالیت مشاوران منابع انسانی
مشاوران منابع انسانی به طور کلی در چهار حوزه فعالیت می کنند که به شرح زیر است:
- برنامه ریزی مشاوره منابع انسانی: طراحی و اجرای برنامه های منابع انسانی یا پروژه های خاص از فعالیت های این مشاوران است.
- سیاست های مشاوره منابع انسانی: منظور از سیاست های این مشاوران ایجاد قوانین یا دستورالعمل ها در سازمان برای استانداردسازی فرآیندها است.
- فرآیندهای مشاوره منابع انسانی: ایجاد پروتکل و مواد مرتبط برای اجرای برنامه های جدید از دیگر حوزه فعالیت این مشاوران است.
- شیوه های مشاوره منابع انسانی: مشاوران بهترین شیوه های دپارتمان را برای وظیفه های خاص تعریف می کنند.
شرح وظایف مشاوره منابع انسانی
منابع انسانی از اصلی ترین و مهمترين سرمايه یک سازمان است که اساسی ترین نقش را برای رسیدن به اهداف هر سازمانی را ایفا می کند. درنتیجه توسعه منابع انسانی برای هدایت و بهره مندی حداکثری از این افراد، در هر سازمان و شرکتی بسیار ضروری است. نیروی انسانی مهمترین منبع هر سازمان است و یکی از مهمترین مباحث در مدیریت سازمان ها است. بسیاری از مدیران در این بخش با مشکلات فراوانی روبرو هستند و اگر به این موضوع مهم توجه نکنند، هزینه های زیاد و جبران ناپذیری را برای سازمان خواهد داشت. برای بهره مندی از خدمات مشاوره در سازمان ها شما می توانید به شرکت های مشاوره منابع انسانی مراجعه کنید تا شما را راهنمایی کنند.
مهمترین وظیفه مشاوران در هر سازمانی مشاوره و برونسپاری منابع انسانی در هر سازمانی است و کمک به ایجاد ارتباط بین اهداف استراتژیک یک شرکت و اقدامات عملیاتی مدیریت منابع انسانی است. افرادی که در زمینه منابع انسانی مشاوره می دهند، معمولا فعالیت های بسیاری در شرکت های مختلف دارند و باتوجه به اینکه در این زمینه متخصص هستند، افراد بسیار ارزشمندی در هر سازمانی محسوب می شوند .یکی دیگر از وظایف مشاوران این است که بتوانند وضعیت موجود نیروی انسانی شرکت را مورد ارزیابی قرار دهند و در نهایت گزارش جامعی را در اختیار مدیران سازمان قرار دهند.
به طور کلی اگر بخواهیم وظایف این افراد را بیان کنیم، باید گفت که ماموریت های آنها بسیار متنوع است. اگر چه دستمزد مشاوران تقریبا بالا است، اما باید گفت که این حرفه نیز سختی های خاص خود را دارد. به طور خلاصه برخی از وظایف این مشاوران به شرح زیر است:
- آسیب شناسی وضعیت موجود در سیستم های منابع انسانی را برعهده دارد.
- پیشنهادات تاثیر گذار برای به روز رسانی شرح شغل را ارائه می دهند.
- به کارکنان منابع انسانی در مورد سوالات مشاوره می دهند.
- درباره مشاوره منابع انسانی در استخدام، آموزش و مدیریت کارکنان به سازمان کمک می کند.
- پیشنهاداتی برای تعدیل نیروی کار ارائه می دهند.
- برنامه هایی برای استفاده از تکنیک های جدید برای ایجاد تغییر در فرآیندهای منابع انسانی ایجاد می کند.
- گزارشی از اقدامات صورت گرفته در حوزه منابع انسانی تهیه می کند.
- در زمینه اجرای سیاست ها و منابع انسانی مشاوره می دهند.
- مشاوران مسئولیت تکمیل موفقیت آمیز و به موقع پروژه های مرتبط با منابع انسانی را دارد.
- انجام تحقیقات منابع انسانی، ردیابی، تجزیه و تحلیل معیارها و ارائه یک بینش هدفمند برای بهبود در تصمیم گیری را برعهده دارد.
- مدیریت اجرای فناوری منابع انسانی متناسب با پیشرفت کار را دارد.
مشاور منابع انسانی خوب چه ویژگی هایی دارد؟
مشاوران منابع انسانی در هر سازمانی بسیار موثر هستند و در آینده هر کسب و کار تاثیر بسزایی دارند. موفقیت سازمان و شرکت ها تا حد زیادی به تصمیمات این اشخاص بستگی دارد. بنابراین این افراد باید از مهارت های خاصی در زمینه مشاوره و مدیریت برخوردار باشد. برخی از مهمترین ویژگی و مهارت هایی که این افراد برای رسیدن به موفقیت نیاز دارند به شرح زیر است:
- مهارت های مدیریت بحران: یکی از مهمترین ویژگی های که مشاوران منابع انسانی باید داشته باشند، توانایی مدیریت بحران در زمان مواجه شدن با شرایط بحرانی است. مشاوران حرفه ای بسیار باتجربه هستند و این توانایی را دارند که در هنگام بروز بحران های مختلف، چگونه بتوانند مشکل اصلی را شناسایی کنند و راه حل مفیدی را برای رفع آن ارائه دهند.
- کشف استعدادها: مشاوران باید بتوانند نیروهای انسانی را در زمان شروع فعالیت در سازمان مورد ارزیابی قرار دهند و بهترین گزینه شغلی را برای آنان انتخاب کنند. همچنین در جهت کشف استعدادهای کارکنان قدم بردارند. به عبارتی مسیر شغلی و پیشرفت فردی کارکنان با حمایت مشاوران بسیار راحتر خواهد شد.
- مهارت های مدیریت اجرایی: مشاوران منابع انسانی باید بتواند ایده های کاربردی را برای بهبود سازمان، بهبود سیستم منابع انسانی، کمک به پیشرفت شغلی کارکنان و بهبود عملکرد آنها ارائه دهند. امروزه سایت های مشاوره منابع انسانی بسیاری وجود دارد که سازمان ها می توانند از این مشاوران متخصص برای پیشرفت سازمان و شرکت خود راهنمایی بگیرند.
- مهارت های مدیریت زمان: یکی دیگر از ویژگی های یک مشاور خوب مدیریت زمان است. در واقع مشاوران منابع انسانی به دلیل گستردگی ارتباطات باید مهارت های مدیریت زمان و برنامه ریزی، برای بر عهده گرفتن مسئولیت ها و ایجاد نظم در سازمان را دارا باشند.
- مهارت برای حل مسئله: داشتن آگاهی از نیازها و مشکلات کارکنان امری مستمر و درازمدت است. اما تلاش برای حل مشکلات کارکنان بسیار مهمتر از آگاهی مشکلات آنان است. بنابراین مشاوران خوب باید مشکلات سازمان را یکی یکی به درستی حل کنند.
- مهارت های برقراری ارتباط موثر: یکی دیگر از ویژگی های مشاوران منابع انسانی، مهارت های ارتباطی آنها است. مشاوران روزانه با افراد بسیاری سروکار دارند و اگر آنها نتوانند به خوبی با کارکنان، مشتریان و مدیران سازمان ارتباط برقرار کنند، نمی توانند مشکلات، کمبودها، خواسته ها و نیازهای کارکنان سازمان را شناسایی کنند .همچنین مشاوران باید با افراد مختلف ارتباط حضوری داشته باشند و از طریق مهارت های ارتباطی که دارند، برای جذب آنان استفاده کنند.
- شایستگی در آموزش: یکی از فاکتورهای مهم برای پیشرفت سازمان ها آموزش کارکنان است. مشاوران منابع انسانی وظیفه دارند نقاطی را که کلیه پرسنل سازمان از مدیران تا کارکنان نیاز به آموزش دارند را شناسایی کنند و سپس برنامه خاصی را برای ارتقای مهارت کارکنان ارائه دهند. به همین دلیل مشاوران می توانند یا کارکنان را آموزش دهند و یا از افراد متخصص در زمینه های مختلف برای رسیدن به این هدف کمک بگیرند.
نقش مشاوران در رسیدن به اهداف مدیریت منابع انسانی
مدیر منابع انسانی باید اصول و سیاست هایی که با منابع انسانی ارتباط دارند را به خوبی طراحی و اجرا کند و برای موفقیت در این مسیر، استخدام مشاور منابع انسانی بسیار ضروری است. حضور مشاور در واحد منابع انسانی باعث افزایش بهره وری، افزایش کیفیت فعالیت کاری و تقویت جایگاه پیروی از قانون می شود.
قیمت مشاوره منابع انسانی
امروزه با افزایش روزافزونی در تعداد شرکت مشاوره مدیریت منابع انسانی رو به رو هستیم، که مشاوران متخصص و باتجربه ای در آن شرکت ها فعالیت می کنند و مشاوران مختلفی مانند مشاور کسب و کار، مشاور استراتژی، مشاور عملیات و سایر موارد برای کارهای مختلفی وجود دارد. کارهایی که این افراد انجام میدهند، بایکدیگر متفاوت است. در نتیجه مبالغی نیز که دریافت می کنند، نیز متفاوت است. قیمت مشاوره منابع انسانی به عوامل مختلفی وابسته است به همین دلیل قیمت ثابتی وجود ندارد و می تواند مبالغ بسیار کم تا بسیار زیاد باشد. همچنین این قیمت می تواند متناسب با زمان مشاوره متغیر باشد.
افرادی که از کمک مشاوران استفاده می کنند، می توانند صاحبان شرکت ها، مدیران شرکت ها و اعضای هیات مدیره شرکت ها باشند. شرکت ها هم می توانند شامل شرکت های خصوصی و دولتی باشند. برخی از مشاوران عضو شرکت های مشاوره منابع انسانی هستند و برخی دیگر نیز به تنهایی کار می کنند. همچنین برخی از مشاوران ممکن است درباره یک موضوع و یا حیطه خاص و تخصصی مشاوره دهند و برخی دیگر مشاوره عمومی مدیریت می دهند. درنتیجه باتوجه به همه این عوامل قیمت مشاوره متفاوت است.
شرکت مشاوره منابع انسانی
یکی از رکن های اصلی در مدیریت، نیروی انسانی است و هر مدیر، کارفرما، شرکت یا سازمانی باید زیر ساختهای لازم برای مدیریت منابع انسانی را فراهم کند و کارهایی را برای تعریف و طراحی مشاغل، شایسته گزینی، جامعه پذیر نمودن کارکنان جدید، آموزش، انگیزش و سایر موارد را در سازمان خود ایجاد کند. در نتیجه امروزه شرکت مدیریت منابع انسانی یا به عبارتی شرکت مشاوره منابع انسانی بسیاری تاسیس شده است که این توانایی را دارد به سازمان و شرکت های مختلفی در این زمینه کمک کند تا بتوانند فعالیت های خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
نتیجه گیری
در گذشته دارایی های فیزیکی به عنوان مهم ترین منابع یک سازمان بود. اما مدیران امروزی متوجه شده اند که نیروی انسانی با ارزشمندترین سرمایه سازمان محسوب می شوند و باید برای حفظ و نگهداری آنها برنامه ریزی مشخصی داشته باشند. باتوجه به سهم بسیاری که منابع انسانی در موفقیت سازمان و شرکت ها دارد، وجود یک مشاور می تواند نقش زیادی در بهبود کارها و افزایش بهره وری کارمندان ایجاد کند. به همین دلیل موسسه مشاوره منابع انسانی بسیاری وجود دارد که کمک بسیاری به کسب و کارها، افزایش کارآیی عملیات منابع انسانی، اجرای سیاست ها و رویه های جدید در سازمان کند. این افراد تخصص و تجربه کافی در زمینه مشاوره دارند و برخی از آنها توسط شرکت ها، برای ارائه راهکاری به عنوان یک شخص خارج از سازمان دعوت به همکاری می شوند.