هر کسب و کاری که تعدادی کارمند داشته باشند نیاز پیدا خواهد کرد تا فردی را برای مدیریت منابع انساني نیزاستخدام کند. امروزه به دلیل افزایش منابع انسانی به عنوان یکی از سرمایه های سازمان باعث شده تا کسب و کار ها برای مدیریت وظایف منابع انسانی ارزش ویژه ای را برای مدیران نیرو انسانی قائل شوند. حال با این شرایط، دانستن شرح وظایق مدیر منابع انسانی می تواند به استخدام درست این پست سازمانی در ضمن شما می توانید در وبسایت kasebyaar.com علاوه بر دانلود دیگر فرم ها از طریق کازیو، با استفاده از بخش مشاوره کسب و کار، کسب و کار خود را آنالیز کرده، نقاط ضعف و قوت آن را پیدا کرده و راه کار های مناسبی را دریافت کنید.
در این مطلب به معرفی شرح وظایف مدیر منابع انسانی می پردازیم و در انتها نیز می توانید در صورت تمایل آن را بصورت فایل PDF و یا ورد (Word) دانلود کرده و آن را متناسب با کسب و کار خود شخصی سازی کنید
فهرست مطالب
منابع انسانی چیست؟
منابع انسانی در واقع همان افراد و پرسنلی هستند که در یک کسب و کار مشغول به فعالیت هستند. همانطور که گفته شد امروزه کارشناسان، منابع انسانی را یکی از مهم ترین ستون کسب و کار می دانند. وظایف منابع انسانی نیز بسیار گسترده بوده که نیاز به یک مدیر برای کنترل آن است که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
معنای مدیریت منابع انسانی؟
برای دانستن شرح وظایف مدیریت منابع انسانی ابتدا باید بدانیم به چه معناست. مدیر منابع انساني یا Human Resource Management یعنی همکاری با پرسنل کسب و کار به نحوی که بتواند این همکاری باعث استفاده صحیح از توانایی آنان شده و کسب و کار را در مسیر رسیدن به اهدافش یاری کند.
مدیریت منابع انسانی را می توان شخصی دانست که در مواجهه با هر مشکل و مسئله ای پرسنل می توانند اول به او مرجعه کنند. این یعنی مدیر منابع انسان تمام روابط انسانی موجود در کسب و کار و سازمان را در بر می گیرد. شرح وظایف مدیریت منابع انسانی تمام فرایند های استخدام، اموزش و… را شامل می شود.
مدیر منابع انساني کیست؟
این شخص، فردی است که مسئولیت مهم مدیریت منابع انسانی را برای کمک به کسب و کار در رسیدن به اهداف خود بر عهده دارد. مدیر منابع انسانی باید تمام پرسنل و پست های سازمان را شناخته تا بتواند تصمیم بگیرد که چه کسب برای کدام پست از کسب و کار مناسب است.
فرایند ها در شرح وظایف مدیر منابع انسانی
شرح وظایف مدیر منابع انساني بسیار گسترده و وسیع است است. این وظایف شامل استخدام، اموزش، کنترل، پاداش و… است. اما وظایف مدیر منابع انسانی را می توان در 4 فرایند خلاصه کرد. این 4 مورد عبارتند از:
- برنامه ریزی
- هدایت
- سازماندهی
- نظارت
وظایف مدیر منابع انسانی و فعالیت های او باید از این چهار فرایند عبور کند. فردی که در این پست فعالیت می کند هدایت منابع انسانی را بر عهده داشته و بر اجرای وظایف آن ها نظارت می کند. به همین دلیل توصیه می شود تا مدیر منابع انسانی با علوم روابط اجتماعی، روان شناسی و… آشنا باشد.
شرح وظایف مدیر منابع انسانی
معمولا در کسب و کار ها مدیران منابع انسانی دارای وظایفی مشترک هستند. برخی از وظایف این پست شامل موارد زیر است:
استخدام:
همانطور که گفته شد پرسنل در هر کسب و کاری به سازمان کمک می کنند تا کسب و کار به اهداف خود برسد. در واقع می توان گفت که اینده هر کسب و کاری به استخدام پرسنل شایسته خود بستگی دارد. یک نیروی کار متخصص و متناسب با اهداف شرکت بهترین هدیه برای هر کسب و کاری است. در استخدام پرسنل باید به عواملی همچون تخصص آن ها، هزینه ها، اهداف و … توجه داشت.
برنامه ریزی:
در شرح وظایف مدیر منابع انسانی اولین چیزی که آمده است، برنامه ریزی روند ها است. با برنامه ریزی روند ها کسب و کار می تواند به نتایج مورد نظر خود برسد. بردون برنامه ریزی این مهم امکان پذیر نمی باشد. مشخص کردن، تجسم و پیش بینی اهداف و اقدامات باید در این مرحله صورت بگیرد
آموزش:
همه ی پرسنل و نیرو هایی که استخدام می شوند نیاز به آموزش دارند. این بخش شامل آموزش رفتار، عملکر متناسب با سازمان و… است. امر آموزش پرسنل بر عهده ی مدیر منابع انسانی است
سازماندهی:
بعد از برنامه ریزی کسب و کار نیاز به سازماندهی، پیگیری و هماهنگی پرسنل دارد. سازماندهی به معنای تقسیم کار، نظم بخشی و… است. فرایند سازماندهی برای رسیدن کسب و کار به اهداف خود یک فرایند ضرروی و مهم در شرح وظایف مدیر منابع انسانی است.
پیشرفت:
یکی دیگر از مواردی که می تواند به هر کسب و کاری کمک کند تا سریع تر به اهداف خود برسد، پیشرفت و توسعه تخصص کارکنان است. پیشرفت کارکنان که در شرح وظایف مدیر منابع انسانی آمده است، می تواند باعث افزایش انگیزه آنان شود.
حفظ ارزش های سازمانی
هر کسب و کار وسازمانی برای خود ارزش ها و فرهنگ خاصی است. این ارزش ها نباید با ورود و خروج پرسنل مختلف دچار تغییر و تحول شود. حفظ ارزش های سازمانی در واقع یکی از وظایف مدیر منابع انسانی است.
حل اختلاف
در بین افراد جامعه همیشه اختلاف سلیقه وجود دارد، حال هر چه یک سازمان بزرگ تر باشد و از پرسنل بیشتری برخوردار باشد این اختلافات نیز بیشتر می شود. یکی از وظایف مدیر منابع انسانی این است که از بروز اختلافات و مشکلات ناشی از اختلاف سلیقه جلوگیری کند.
مدیر منابع انسانی باید در صورت بروز هرگونه مشکل و اختلافی دخالت کند و آن مشکل را حل کند.
هدایت
یکی دیگر از وظایف این پست در هر کسب و کار و سازمان هدایت پرسنل به سمت اهداف کسب و کسب و کار است. این عمل می تواند با نفوذ مدیر منابع انسانی ب کارکنان صورت گیرد. هدایت پرسنل به سمت اهداف به معنای همسو سازی پرسنل با اهداف کسب و کار است
کنترل
علاوه بر دیگر وظایفی که هر مدیر منابع انسانی بر عهده دارد، فردی که در این پست فعالیت می کند باید توانایی کنترل امور را نیز داشته باشد. در صورتی که روندی از مسیر خود خارج شد، شخصی که در این پست در حال فعالیت است باید بتواند به وسیله کنترل صحیح امور را به مسیر اصلی خود بازگرداند. در حوزه وظایف کنترلی مدیریت منابع انسانی اموری مانند تظارت، تشخیص انحرافات، سنجش و اقدام نیز امده است.
ارتباط با کارمندان
ماهیت کار مدیر منابع انساني ارتباط با کارکنان است. یکی از اصلی ترین وظایف این پست سازمانی، برقراری ارتباط به شکلی صحیح و متناسب با پرسنل با استفاده از روابط عمومی و حسن خلق می باشد
پاداش و تشویق
این پست سازمانی بسیار حساس و دارای ظرافت های بخصوصی است. برای پیشبرد اهداف خود، نیاز است تا از ابزار مناسبی برای پرسنل و منابع انسانی بهره گرفته شود. یکی از این ابزار پاداش و تشویق می باشد که برای افزایش انگیزه پرسنل یک ابزار فوق العاده است. پاداش و تشویق با افزایش انگیزه کارکنان باعث می شود تا آنان خود را در سود شرکت سهیم دانسته و تمام تلاش خود را برای رساندن کسب و کار به اهدافش به کار گیرند.
دانش حقوق
در هر کسب و کار و سازمانی از قبل یک سری قوانین وضع شده است. این قوانین باید توسط مدیر منابع انساني شناسایی شده و اجرا شوند. اجرا نشدن این قوانین می تواند تبعاتی را برای کسب و کار به دنبال داشته باشد. یکی دیگر از مواردی که در شرح شغل مدیر منابع انساني آمده است، بررسی قوانین کسب و کار و بررسی این که قوانین سازمانی با قوانین کشور تداخل نداشته باشد.
اجازای شرح شغل مدیر منابع انسانی
این شرح شغل از 4 قسمت اصلی تشکیل شده که شما می توانید پس از دانلود، آن را متناسب با نیاز خود و کسب و کارتان شخصی سازی کنید.
این 4 قسمت عبارتند از:
- شرایط احراز شغل مدیر منابع انسانی
- آموزشهای موردنیاز
- مهارتهای موردنیاز
- شرح وظایف مدیر منابع سازمانی