این روزها و به لطف حضور اینترنت، کسب و کارها میتوانند از انواع روشهای بازاریابی مدرن استفاده کنند. تولید محتوای مناسب یا بازاریابی محتوا از آن تکنیکهایی است که میتواند جایگاه برند را در ذهن مشتریان ارتقا بدهد. البته تولید محتوا باید به شکل هوشمندانه و حرفهای صورت بگیرید.
در واقع با استفاده از استراتژیهای تخصصی محتوا میتوان مسیر درستی را برای تبلیغات موثر پیش گرفت و به سوددهی بیشتری دست یافت. در این مطلب از مجله کسب و کار کاسب یار، بررسی میکنیم که استراتژی محتوا چیست. سپس ارکان اصلی و تاثیر آن بر روی پیشرفت برند را زیر ذره بین قرار میدهیم.
دوست دارید برای رشد کسب و کارتان مشاوره دیجیتال مارکتینگ بگیرید؟ ما با بهترینها کار میکنیم.
استراتژی محتوا چیست؟
پیش از آن که اصول استراتژی تولید محتوا را بررسی کنیم، باید با مفهوم دقیق آن آشنا شویم. بدیهی است که روند تولید محتوا به برنامهریزی هدفمند و دقیقی نیاز دارد. استراتژی محتوا به مجموعه برنامهها و تکنیکهایی گفته میشود که برند شما را به مخاطب هدف معرفی میکند. در واقع با استفاده از این راهکارهای مدیریتی و داخلی، میتوان اهداف کسب و کار را درک کرد و از محتوا برای تحقق آنها کمک گرفت.
نتیجه نهایی استفاده از برنامههای هدفمند، بالا رفتن میزان ترافیک سایت و افزایش فروش محصولات یا خدمات است. بنابراین میتوان این مفهوم را بهترین راه برای جذب و حفظ مخاطب هدف دانست. در این تکنیکها علاوه بر بخش تبلیغاتی، تمرکز ویژهای بر روی تولید، بروزرسانی و توزیع محتوا وجود دارد.
بیشتر بخوانید: وبینار چیست؟ 4 کاربرد آن در بازاریابی دیجیتال
اهمیت استفاده از استراتژیهای تولید محتوا
احتمالا از خود میپرسید که بکارگیری این تکنیکهای حرفهای در تولید محتوا برای کسب و کار چه سودی دارد. در واقع ممکن است گمان کنید که میتوان با استفاده از روشهای تبلیغاتی معمول هم به نتیجه خوبی دست یافت. با این حال باید بگوییم که آمارها نشان میدهند کسب و کارهایی که از استراتژی هدفمند استفاده کردهاند در طولانی مدت نتایج بسیار بهتری به دست آوردهاند.
در ادامه چند مورد از مزایا و اهمیت استفاده از این برنامههای دقیق را بررسی میکنیم:
- داشتن برنامه دقیق برای تولید محتوای بازاریابی
- تولید محتوای باکیفیت در شان خدمات یا محصولات برند
- جذب گروه هدف و جلب اعتماد مشتریان
- بالا بردن میزان ترافیک سایت و بهتر شدن رتبه سایت در بین نتایج موتورهای جستجو
- افزایش آگاهی از نام تجاری برند (Brand Awareness)
- برنامهریزی جهت معرفی دقیق و جامع محصولات یا خدمات
- پاسخ به سوالات مشتریان و رفع ابهامات
- دیده شدن برند در شبکههای اجتماعی پرمخاطب
- پیشی گرفتن از رقبا
- تعامل بیشتر با مخاطبان و جذب آسان
تفاوت بازاریابی و استراتژی محتوا
حالا که با استراتژی محتوا و مزایای آن آشنا شدیم، احتمالا از خود میپرسید که تفاوت استراتژی محتوا با بازاریابی محتوا چیست. جالب است بدانید که بسیاری از کارشناسان تازهکار نیز این دو مفهوم استراتژی محتوا (Content Strategy) و بازاریابی محتوایی (Content Marketing) را به جای هم استفاده میکنند. با این حال تفاوتهای چشمگیری بین آنها وجود دارد.
بازاریابی محتوا حاوی برنامههایی برای تولید محتوا در حوزه مارکتینگ و فروش است. با استفاده از تکنیکهای بازاریابی میتوان فرآیند سازماندهی، زمانبندی و انتشار محتوا را تعیین کرد. در حالی که استراتژی به عنوان یک راهنما عمل میکند. در واقع میتوانیم استراتژی را یک فعالیت در سطح بالاتر از بازاریابی در نظر بگیریم. چرا که استراتژی میتواند بازاریابی محتوا را به مسیر درست هدایت کند و مسائلی مثل گروه هدف، پلتفرم و تاثیر محتوا را مشخص میکند.
از سوی دیگر استراتژی بازاریابی محتوا که از ترکیب این دو مفهوم به وجود میآید، تکنیکها و اصول هر دو را در بر میگیرد. با استفاده از تکنیکهای استراتژی بازاریابی محتوایی میتوان دلایل و اهداف محتوا، چشمانداز، مخاطبها و راهکارهای تولید محتوا را به خوبی شناسایی کرد و بهترین عملکرد را در مسیر پیشرفت به نمایش گذاشت.
بیشتر بخوانید: انواع تولید محتوا را بشناسید + بهترین روش رشد کسب و کار
مراحل تدوین استراتژی محتوا
حالا که با تعریف استراتژی بازاریابی محتوا آشنا هستیم، باید به ارکان اصلی و مراحل تدوین آن بپردازیم. بدیهی است که هر برندی باید با توجه به شرایط فعلی خود در بازار، از این تکنیکها استفاده کند. در واقع شخصیسازی استراتژیها میتواند نتایج بهتری به همراه داشته باشد. در این بخش چند مورد از گامهای تدوین استراتژی محتوا را معرفی و جزئیات هر یک را شرح میدهیم.
تعیین اهداف پیش از تدوین استراتژی
یکی از اولین مراحل پیش از تعیین رویکردهای تولید محتوا، بررسی اهداف تجاری برند یا سازمان است. بدون بررسی دقیق اهداف نمیتوانید تکنیکهای مناسبی را برای تولید محتوا تعیین کنید. به این منظور بهتر است ابتدا جایگاه فعلی کسب و کار، موقعیت در بازار و شرایط سایر رقبا را زیر ذرهبین قرار دهید. سپس با توجه به نیاز فعلی برند، یک استراتژی بلند مدت یا کوتاه مدت طراحی کنید.
در لیست زیر برخی از اهداف معمول کسب و کارها را ذکر کردهایم تا بهتر بتوانید در مورد چشمانداز برند خود تصمیمگیری کنید:
- بالا بردن رتبه سایت
- افزایش میزان ترافیک سایت
- دستیابی به گروه هدف
- بالا بردن میزان تعامل با مشتریان
- افزایش فروش و سوددهی
- برندسازی
شناسایی مخاطبان کسب و کار
یکی دیگر از مهمترین گامها در تدوین استراتژی تولید محتوا، تشخیص پرسونا یا غالب شخصیتی مخاطبان برند است. در واقع تمام الگوهای رفتاری، باورها و نیازهایی که رفتار مخاطب در یک موقعیت یا فضای خاص را نشان میدهد، بخشی از پرسونای او محسوب میشود.
بررسی این ویژگی میتواند تاثیر چشمگیری در سوگیری محتوای تولید شده داشته باشد. جهت دریافت نتیجه بهتر میتوانید از اطلاعاتی مثل سن، جنسیت، وضعیت مالی، مذهب، فرهنگهای مهم، نیازها، محل زندگی و شبکههای اجتماعی پرکاربرد مخاطبین استفاده کنید. میتوانید با پرسیدن سوالاتی مثل “خریداران چگونه فکر میکنند” یا “چه موقعی تصمیم به خرید میگیرند” اطلاعات خوبی نسبت به گروه مخاطب به دست بیاورید.
بیشتر بخوانید: بازاریابی سبز Green Marketing چیست؟ از مفاهیم تا تکنیکهای نوین!
تحلیل دقیق شخصیت برند
در این گام از تدوین بازاریابی و استراتژی محتوا باید شخصیت کسب و کار را به خوبی تحلیل کنید. در واقع باید با تاکید بر خدمات و تمایزات برند، یک شخصیت منحصر به فرد خلق کنید. این مرحله سبب میشود که بخش مهمی از سوالات در مورد تولید محتوا پاسخ داده شوند. جهت بررسی دقیق شخصیت برند باید بر روی ارزشها و تواناییهای آن تاکید کنید.
در واقع باید به مخاطب توضیح دهید که چه چیزی کسب و کار شما را از سایر رقبا برتر میسازد. از سوی دیگر باید تمایزهای کسب و کار را در کنار نیازهای مخاطب قرار دهید! یعنی به گروه هدف اطمینان بدهید که با استفاده از خدمات یا محصولات شما، میتواند نیاز خود را برطرف سازد.
نقشه تولید محتوا با استفاده از اطلاعات
حالا که با گامهای اصلی تدوین استراتژی محتوا آشنا شدیم، باید یک نقشه دقیق طراحی کنیم. این نقشه راه تولید محتوا باید متناسب با ویژگیهای برند اجرایی شود. در ادامه برخی از مهمترین و تاثیرگذارترین گامهای استراتژی در تولید محتوا را بررسی میکنیم.
تعیین پلتفرم مناسب جهت انتشار محتوا
از مهمترین مراحل طراحی استراتژیهای تولید محتوا، تعیین پلتفرم مناسب برای انتشار محتوا است. در واقع این مسئله میتواند نقش چشمگیری در به ثمر نشستن تلاشهای شما داشته باشد. چرا که هر محتوا باید متناسب با پلتفرمی که در آن انتشار پیدا میکند و کاربران فعال در آن طراحی شود.
برای مثال محتوای اینستاگرام باید صمیمانه و خلاصه باشد و از اصول خاص مثل هشتگگذاری پیروی کند. از سوی دیگر محتواهای وبسایت باید با رعایت اصول سئو طراحی شوند و لحنی گیرا داشته باشند.
شما میتوانید محتوای خود را در قالبهای دیگر و در شبکههای اجتماعی مختلف به اشتراک بگذارید تا مخاطبان بیشتری جذب کنید. در واقع توزیع محتوا در فضاهای مختلف یک راه مناسب برای بالا بردن ترافیک سایت است. با این حال این توزیع و تبلیغ باید به شکل هوشمندانه و متناسب با برند صورت بگیرد.
بررسی و تعیین کلمات کلیدی
با توجه به اهمیت تولید محتوای وبسایت در آمار فروش محصول، بهتر است به یکی از مهمترین نکات در مورد آن یعنی تحقیق کلمات کلیدی بپردازیم. کلمه کلیدی یا Keyword میتواند اساس استراتژی یک محتوا مبتنی بر سئو را تعیین کند. در واقع با استفاده از این کلید واژهها میتوانید بیشتر دیده شوید و مخاطبان بیشتری جذب کنید. در نتیجه میزان ترافیک و تعامل سایت بالا میرود. جهت یافتن کلمات کلیدی هر حوزه میتوانید از ابزارهای اختصاصی این کار استفاده کنید.
در نظر گرفتن یک تقویم محتوایی
تقویم محتوایی یا (editorial calendar) شامل ساختار سازمانیافته برای انتشار محتواها و تاکتیکهای مورد نیاز تیم تولید محتوا است. تدوین دقیق این تقویم، متناسب با اهداف و شرایط سازمان صورت میگیرد. با این حال میتوان کلیات آن را شامل ددلاینها، تاریخ انتشار، کلمات کلیدی، فرمت محتوا و حجم کلمات کلیدی دانست.
ایجاد تنوع در محتوا
یک نکته مهم در استراتژی محتوا، ایجاد تنوع در فرمت محتوا است. برای انتخاب قالب دقیق باید به پرسونای مخاطبان خود توجه کنید. با این حال میتوانید کسب و کار خود را در قالبهای مختلفی مثل ویدئو، پادکست، اینفوگرافیک، کتاب الکترونیک، مقاله، نظرسنجی یا حتی مصاحبه تبلیغ کنید. ثمربخشی و نتیجه هر کدام از این روشها به نوع کسب و کار شما و ویژگیهای مخاطب بستگی دارد.
تولید محتوای جذاب
راز به ثمر نشستن استراتژی محتوا، ارائه مفهوم جذاب با در نظر گرفتن نیاز کاربران است. شما باید در جلسات ایدهپردازی، راهکارهای نوینی را برای رسیدن به تولید محتوا جذاب ارائه دهید. در ادامه چند نکته کلیدی برای تولید محتوای اصولی را به شما گوشزد میکنیم.
محتوای طولانی بنویسید
محتوای منتشر شده در سایت باید به گونهای باشد که کاربران را برای مدت زمان بیشتری در صفحه نگه دارد. در نتیجه باید از طول کافی و اطلاعات مفید برخوردار باشد. محتوای طولانی جذاب ترافیک، اشتراکگذاری و بک لینک بیشتری در پی خواهد داشت. البته تعداد کلمات محتوای شما باید با موضوع مقاله همخوانی داشته باشد؛ در واقع باید از تکراری بودن پرهیز کنید. میتوانید در کنار محتوای متنی طولانی از قالبهای دیگری مثل عکس، ویدئو یا اینفوگرافیک نیز استفاده کنید.
محتوای گیرا تولید کنید
در تولید محتوای نوشتاری به لحن خود دقت کنید؛ تجربه به ما ثابت کرده است که متنهایی که خواننده را مخاطب قرار میدهند، بازخورد بهتری دارند. کارشناس تولید محتوا باید متن را با در نظر گرفتن نیاز کاربران بنویسد تا اثربخشی بهتری داشته باشد. در واقع با برانگیختن احساسات مخاطبان میتوان آنها را مجاب کرد که دست به اقدام بزنند.
محتوا را شخصیسازی کنید
میتوانید تولید محتوا را بر اساس یک نوع سبک کاری یا یک سری قوانین پیش ببرید. این استراتژی محتوا سبب میشود که برند شما دارای شخصیت منحصر به فرد خود باشد. وجود تفاوت زیاد بین محتواهای منتشر شده میتواند سبب دلسرد شدن کاربران شود.
رصد و ثبت عملکرد محتواها
یک اصل مهم که در مشاوره دیجیتال مارکتینگ نیز مورد توجه قرار میگیرد، بررسی نتایج تولید محتوا است. پس از انتشار محتواها باید بازخورد کاربران و ترافیک سایت را به خوبی زیر نظر داشته باشید. به این ترتیب متوجه میشوید که درک شما از کاربران تا چه حد درست بوده است. بررسی دقیق این اعداد و ارقام به شما کمک میکند که استراتژی بهتری برای ادامه مسیر در نظر بگیرید یا تنها تغییرات جزئی در آن ایجاد کنید.
مستندسازی از استراتژیها
استراتژی های بازاریابی محتوا با انتشار آن به پایان نمیرسد و پیگیری وضعیت در هر شرایطی ضرورت دارد. باید تمام گامهای خود را به شکل مستند داشته باشید تا بتوانید در هر زمانی مسیر تولید محتوا را بررسی کنید. این اسناد مانند نقشه راه شما عمل میکنند و در زمان بروز مشکل میتوانید آنها را زیر ذرهبین قرار دهید.
البته مستندات باید برای همه افراد قابل فهم باشند و زمان زیادی برای درک آنها نیاز نباشد. از سوی دیگر باید تمامی گامها و استراتژیها در این فایلها ثبت بشوند.
چطور بهترین استراتژی را طراحی کنیم؟
حالا که با مفهوم استراتژی محتوا و مراحل تدوین آن آشنا شدیم، احتمالا از خود میپرسید راز طراحی یک استراتژی بازاریابی محتوا چیست. این مسئله خصوصا در کسب و کارهای جدید از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند سبب کاهش هزینهها یا ریسک ورشکستگی شود.
یکی از بهترین راهها برای داشتن استراتژی محتوای دقیق و اصولی، کمک گرفتن از متخصصین فعال در این حوزه است. با انتخاب یک مجموعه معتبر میتوانید کسب و کار خود را در کوتاهترین زمان ممکن به موفقیت برسانید.
کاسب یار یکی از برترین مجموعهها در راستای مشاوره تولید محتوا که از سال 99 و با شیوع کرونا فعالیت خود را آغاز کرد. کاسب یار آنالیز وضعیت کسب و کار و شناسایی راهکارها را با استفاده از جدیدترین نرمافزارهای موجود در این زمینه انجام میدهد. در نتیجه ریسک شکست خوردن استراتژیهای طراحی شده توسط کارشناسان ما تقریبا به صفر میرسد.
ما به شما کمک میکنیم تمام موانع موجود در ساختار برند خود را شناسایی کنید و در راستای بهبود آنها راهکارهای مناسب را به کار بگیرید. با استفاده از خدمات کاسب یار از هر مشاوره دیگری بینیاز میشوید. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
کلام آخر
با توجه به حضور روز افزون کسب و کارها در بستر اینترنت، برای رسیدن به موفقیت باید به دنبال برنامهریزی متفاوتی باشیم. استراتژی محتوا شامل مجموعه اطلاعاتی میشود که تعیین میکنند یک برند باید برای رسیدن به مخاطب هدف از چه محتوا و پلتفرمی استفاده کند.
در این مطلب این مفهوم را به طور کامل بررسی کردیم؛ سپس مزایا و ارکان اصلی آن را توضیح دادیم. جهت کسب یک برنامه و استراتژی قوی متناسب با کسب و کار خود باید با متخصصین این حوزه مشورت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره میتوانید با کارشناسان کاسب یار در ارتباط باشید.