این روزها شاهد تولد کسب و کارهای جدید هستیم که هر کدام روشهای مختلفی را برای بازاریابی انتخاب میکنند. هر نوع بازاریابی شامل مجموعه استراتژیهای منحصر به فردی میشود که به افزایش تعداد مخاطبان و جذب مشتری کمک میکنند.
در چند سال اخیر روشهای نوینی از بازاریابی مورد استقبال قرار گرفتهاند که علاوه بر سودرسانی به برند، باعث حفاظت از محیط زیست نیز میشوند. در این مطلب از مجله کسب و کار کاسب یار همراه ما باشید تا با بازاریابی سبز، تکنیکها، اهداف و مزایای آن آشنا شویم.
آیا برای انتخاب رویکرد بازاریابی خود به کمک احتیاج دارید؟
بازاریابی سبز چیست؟
پیش از بررسی اهداف و رویکردهای این نوع مارکتینگ، ابتدا باید با مفهوم دقیق آن آشنا شویم. بازاریابی سبز یا Green Marketing به استراتژیهایی برای تبلیغ خدمات یا محصولاتی گفته میشود که به محیط زیست سود میرسانند. در واقع در ارائه این خدمات یا عرضه محصولات، مزایا و دغدغههای محیط زیستی به عنوان یک اصل در نظر گرفته میشود.
به همین دلیل است که این ترفندها با نام بازاریابی اکو، پایدار یا زیستمحیطی نیز شناخته میشوند. استراتژیهای این نوع مارکتینگ، در راستای محدوده مسئولیت اجتماعی کسب و کارها قرار دارد.
این روزها دغدغه حفاظت از محیط زیست پررنگتر از گذشته است و بسیاری از مشتریان تمایل دارند از خدمات یا محصولات دوستدار طبیعت استفاده کنند. در نتیجه شاهد بیشتر شدن اهمیت بازاریابی سبز هستیم. بنابراین میتوان این روش بازاریابی را روشی هدفمند و سودآور دانست که استفاده از آن نیز راهی برای جلب اعتماد و توجه مشتریان به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: با KPI های بازاریابی دیجیتال آشنا شوید؛ صفر تا صد شاخصهای کلیدی عملکردی
تاریخچه بازاریابی سبز
حال که میدانیم بازاریابی سبز چیست، باید با تاریخچه حضور آن در جهان نیز آشنا شویم. به طور کلی میتوان این روش مارکتینگ را در دسته تکنیکهای نوین قرار داد. اولین بار این مفهوم در سال 1975 و در یک سمینار در حوزه بازاریابی مطرح شد. با این حال در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 شاهد رشد بیشتر این ایدهها و عملیاتی شدن آنها بودیم. امروزه بیشتر کسب و کارهای تازهکار تلاش میکنند که اصول اولیه بازاریابی سبز را در مجموعه خود در نظر بگیرند.
مزایای استفاده از بازاریابی پایدار
حال که با تاریخچه بازاریابی سبز و ماهیت آن آشنا شدیم، باید مزایای این رویکرد را به خوبی بررسی کنیم. انتخاب هر نوع تکنیک بازاریابی باید با توجه به نتایج آن صورت بگیرد. در واقع علاوه بر بررسی تاثیرات فعالیتهای یک برند بر روی محیط زیست، باید نتایج آن بر روی پیشرفت کسب و کار را بررسی کرد. گرین مارکتینگ در طی این سالها توانسته سوددهی خود را اثبات کند. به همین دلیل در این بخش مزایای بازاریابی سبز را بررسی میکنیم.
بازاریابی سبز و حفظ محیط زیست
اولین و مهمترین مزیت تکنیکهای مارکتینگ سبز، تلاش برای حفظ محیط زیست است. با استفاده از این استراتژیها دنیای بهتری را به نسلهای آینده هدیه میدهیم. استفاده از این تکنیکها با اصول وجدان کاری و مسئولیتهای اجتماعی برند همسو است. همین مسئله میتواند انگیزه بزرگی برای کارکنان برند باشد.
بهبود وضعیت رقابتی با گرین مارکتینگ
با استفاده از تکنیکهای بازاریابی سبز، کسب و کار شما وارد یک بازار جدید میشود. چرا که هر شرکتی نمیتواند محصولات یا خدماتی را ارائه دهد که با محیط زیست سازگار است. این مسئله سبب میشود که در بازار رقابتی بدرخشید و نظر مخاطبان را به خوبی جلب کنید.
از طرف دیگر با توجه به خاص بودن محصولات ارگانیک، به مخاطبین خاصی دسترسی دارید و همین مسئله سبب کاهش تعداد رقبا نیز میشود. در چنین حالتی میتوانید با بکارگیری ایدههای نوین، سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص دهید.
افزایش حاشیه سود با تکنیکهای بازاریابی سبز
محصول یا خدماتی که از بازاریابی سبز حاصل میشوند، دارای ارزش بیشتری هستند. به همین دلیل مصرفکنندگان تمایل دارند که هزینه بیشتری برای خرید آن بپردازند. در نتیجه میتوان خدمات و محصولات سازگار با محیط زیست را با قیمت بیشتری به مشتریان ارائه کرد.
در چنین شرایطی علاوه بر حمایت از محیط زیست، از سود بیشتری نیز بهرهمند میشوید. از سوی دیگر این تکنیک با ایجاد حس خوب در مشتریان، میزان فروش محصول را بالاتر میبرد.
بیشتر بخوانید: انواع بازاریابی اینترنتی و نحوه بکارگیری آن
بازاریابی زیستمحیطی و کسب شهرت
نسل جوان به دنبال این است که بر روی جهان اطرافش تاثیرات مثبتی به جا بگذارد. به همین دلیل از هر اقدامی برای حفظ محیط زیست استقبال میکند. بازاریابی زیستمحیطی یک راه عالی برای رسیدن به شهرت در مدت زمان کوتاه است. در واقع با استفاده از تکنیکهای این روش میتوانید تبلیغاتی موثر داشته باشید.
اعتمادسازی با بکارگیری گرین مارکتینگ
استفاده از تکنیکهای بازاریابی سبز به معنی متعهد بودن کسب و کار شما به حفاظت از محیط زیست و همچین ارائه محصولات باکیفیت است. همین مسائل سبب میشوند که مخاطبان اعتماد بیشتری نسبت به برند به دست بیاورند. بالا رفتن میزان محبوبیت و اعتمادسازی بیشتر، سبب بالا رفتن میزان فروش میشود.
آشنایی با اهداف بازاریابی سبز
پیش از بکارگیری هر تکنیک بازاریابی، باید با اهداف آن به خوبی آشنا شویم. به طور کلی هدف اصلی بازاریابی سبز، حفظ محیط زیست و بهبود مشکلات آن است. البته با بکارگیری راهکارهای بازاریابی سبز، میتوان پیشرفت کسب و کار را نیز مشاهده کرد. جهت بررسی دقیقتر مسیر پیشرفت برند تحت تاثیر گرین مارکتینگ باید با جزئیات این اهداف آشنا شویم.
1. کاهش آلودگی با بازاریابی گرین
در بازاریابی سبز با بکارگیری تکنولوژیهای جدید، تلاش میشود که تولید ضایعات و آلودگی را به حداقل رساند. به این منظور بستهبندی کالاها با استفاده از محصولات زیستتخریبپذیر انجام شده و آب کمتری مصرف میشود. جهت افزایش میزان بازدهی تبلیغات، باید مصرفکننده را در جریان تمامی روند تولید محصولات یا ارائه خدمات قرار داد.
2. ارائه محصولات با قابلیت تولید مجدد
یکی از مهمترین اهداف بازاریابی سبز، تولید محصولاتی است که قابلیت تولید مجدد دارند و بازیافتپذیر هستند. به این ترتیب اثرات تولید آن بر طبیعت کاهش پیدا میکند. از سوی دیگر این محصولات برای سلامتی انسانها و حیوانات ضرر کمتری دارند.
دوست دارید برای رشد کسب و کارتان مشاوره دیجیتال مارکتینگ بگیرید؟ ما با بهترینها کار میکنیم.
3. ترویج استفاده از محصولات سازگار با محیط زیست
شاید بتوان مهمترین هدف بکارگیری تکنیکهای بازاریابی زیستمحیطی را افزایش آگاهی مصرفکنندهها دانست. این روش بازاریابی درک عمیقتری به مشتریان میبخشد تا اثرات زیستمحیطی را کاهش دهند. این نوع مارکتینگ با تمرکز بر روی حفظ محیط زیست، میزان سودآوری و بهبود وضعیت محیط زیست را افزایش میدهد.
استراتژیهای بازاریابی سبز
پیش از انتخاب هر یک از روشهای بازاریابی، ابتدا باید استراتژیهای کاربردی در این تکنیک را بشناسید و تناسب آن با برند خود را بسنجید. بهتر است برای دریافت نتایج بهتر، از کارشناسان متخصص در زمینه بازاریابی کمک بگیرید. با این حال در این بخش شما را با مهمترین اصول بازاریابی سبز آشنا میکنیم.
1. استراتژی طراحی سبز
یکی از اصول بازاریابی سبز، Green Design یا همان طراحی سبز است. این مفهوم یعنی حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگیها باید در تمامی مراحل تولید محصول مثل برنامهریزی و ساخت در نظر گرفته شود.
2. افزایش کیفیت محصولات
اگر برند شما ارائه دهنده کالاهای فیزیکی است، باید کیفیت را در صدر لیست استراتژی بازاریابی سبز در نظر بگیرید. بالا بودن کیفیت یک محصول سبب میشود که مشتری بتواند برای طولانی مدت از آن استفاده کند. همین امر میزان کلی تولیدات را کاهش میدهند و در نهایت اثر مثبتی بر محیط زیست دارد.
3. در نظر گرفتن منشا سبز محصولات
Green Product Origin یا ریشه سبز محصولات بیانگر منشا مواد مصرفی در تولید یک محصول هستند. بسیاری از مشتریان شما، ریشه محصولات را واکاوی میکنند. به همین دلیل باید مواد مصرفی سازگار با طبیعت را به کار بگیرید. در واقع این متریالها باید قابلیت بازیافت شدن را داشته و از مواد تجدیدپذیر تشکیل شده باشند.
4. قیمتگذاری مناسب
متاسفانه در دنیای ما تولید محصولاتی که سازگاری کمتری با محیط زیست دارند، اغلب ارزانتر است. با این حال افرادی که دغدغه حفاظت از طبیعت را دارند، حاضر هستند که بین 10 تا 15 درصد مبلغ بیشتری برای خدمات و محصولات بپردازند. شما باید محصولات برند خود را به گونهای قیمتگذاری (Green Pricing) کنید که هزینه فرآیندهای طراحی، تولید و عرضه را در بر بگیرد.
5. بستهبندی سبز در گرین مارکتینگ
همانطور که بیان شد، باید تمامی الفبای بازاریابی سبز در روند تولید یک محصول مورد توجه قرار بگیرند. استفاده از پلاستیک و مواد تجزیهناپذیر تاثیر منفی چشمگیری بر روی طبیعت دارد. Green Packaging یا بازاریابی سبز، از دیگر استراتژیهای راهاندازی کسب و کار دوستدار طبیعت است.
روند تولید بستهبندی سبز یا زیستتخریبپذیر، انرژی کمتری مصرف میکند و ضرر ناچیزی برای محیط زیست دارد. در واقع پس از گذشت زمان کمی، این متریال تجزیه شده و به طبیعت باز میگردند.
بیشتر بخوانید: بازاریابی درونگرا: آهنربای مشتری
6. کمپینهای مارکتینگ متناسب با بازار
یکی از مهمترین اصول بازاریابی، جمعیتشناسی یا تشخیص مخاطب است. اگر برند شما گروهی را مورد هدف قرار بدهد که هیچ علاقهای به استفاده از محصولات پایدار ندارند، در مدت زمان کوتاهی با شکست مواجه میشوید! آمارها نشان میدهند که این روزها بسیاری از افراد جوانتر، دغدغه نجات زمین را دارند؛ به همین دلیل باید این گروه را مورد هدف قرار بدهید.
7. تبلیغات سازگار با محیط زیست
تبلیغات به شکل سالانه آسیب زیادی به طبیعت وارد میکنند. این مسئله خصوصا در روشهای تبلیغاتی و بازاریابی سنتی به چشم میخورد. در استراتژی Green ADS برندها از تکنولوژی بهره میگیرند تا ردپای تبلیغاتی خود را بر روی محیط زیست کمتر کنند.
برای مثال به جای چاپ کاتالوگ، مجله یا بروشورها، میتوان از بازاریابی شبکههای اجتماعی، محتوا یا ایمیل مارکتینگ استفاده کرد. از سوی دیگر این روشها بازدهی بیشتری دارند و مورد استقبال افراد قرار میگیرند.
8. ارسال محصول با کمترین تخریب زیستمحیطی
بخش زیادی از آسیبهای کسب و کارها به طبیعت، به خاطر سوختهای فسیلی است. این سوختها که توسط خودروهای حمل بار استفاده میشوند، آثار جبرانناپذیری بر محیط زیست دارند. در واقع وسایل نقلیه، یکی از بزرگترین دلایل انتشار گازهای گلخانهای محسوب میشوند.
شما به عنوان یک برند با بازاریابی سبز باید Green Shipping یا حمل و نقل سبز را برای ارسال محصولات خود در نظر بگیرید. به این منظور میتوانید به جای ارسال خرده و جزئی، محصولات را به شکل عمده ارسال کنید. از سوی دیگر میتوانید با هماهنگی با مشتری، چند محصول را در یک بستهبندی واحد قرار بدهید.
9. همبستگی سبز با مخاطبان
یکی از راههای حفظ مشتریان و انجام مسئولیتهای اجتماعی برند، ایجاد همبستگی سبز یا Green Alliance با مشتریان است. در این استراتژی شما مخاطبان را با خود همراه میکنید و همین احساس مسئولیت سبب حس تعلق خاطر و همراهی بیشتر مشتریان میشود.
10. بازیافت سبز محصولات
هنگامی که از بازاریابی سبز صحبت میکنیم، تمام جنبههای عمر یک محصول را در نظر میگیریم. اگر ارائهدهنده یک محصول هستید باید تمامی مراحل از تولید تا بازیافت یک محصول را مطابق با اصول بازاریابی سبز در نظر بگیرید. در واقع باید شرایطی را فراهم کنید که مصرفکنندگان از تجزیهپذیر بودن محصول اطمینان خاطر داشته باشند.
اهمیت بازاریابی سبز در دنیای مدرن
امروزه بیشتر کشورهای جهان، حفاظت از محیط زیست را در راس قوانین خود قرار دادهاند و برندهای بیشماری نیز از این قانون پیروی میکنند. بدیهی است که بازاریابی سبز در سراسر جهان به سرعت در حال پیشرفت است.
بنابراین همراه کردن کسب و کار خود با استانداردهای زیستمحیطی میتواند در طولانی مدت سود بسیار خوبی برای شما داشته باشد. اگر در زمینه طراحی استراتژیهای مارکتینگ با مشکل مواجه شدهاید، میتوانید از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. در واقع میتوانید با دریافت مشاوره از کارشناسان بازاریابی، استراتژیهای خود را بهبود ببخشید. البته باید در نظر داشته باشید که در این زمینه از یک شرکت حرفهای و معتبر کمک بگیرید.
کاسب یار یک مجموعه فعال در زمینه مشاوره بازاریابی است که به مدیران و صاحبان کسب و کار کمک میکند برند خود را از تمام جوانب تقویت کنند. متخصصین این مجموعه با تشخیص مشکلات و موانع موجود در ساختار یک برند و مشاوره کسب و کار، راهحلهای تضمینی برای بهبود شرایط را ارائه میدهند.
به کمک کارشناسان کاسب یار میتوانید بهترین استراتژی بازاریابی سبز را که با برند شما هماهنگ باشد، اجرایی کنید. جهت دریافت مشاوره با کارشناسان ماهر این گروه بینظیر در تماس باشید.
شرکتهای فعال در گرین مارکتینگ
حالا که با تعریف بازاریابی سبز آشنا هستیم و نکات مهمی را در مورد آن میدانیم، باید چند مثال عینی را بررسی کنیم. بسیاری از شرکتهای معروف در جهان از انواع سطوح بازاریابی سبز پیروی میکنند. در لیست زیر چند مورد از برترین و معروفترین شرکتهای سبز را معرفی میکنیم.
- استارباکس: شرکت استارباکس یکی از معروفترین برندهای آمریکایی است که از اوایل دهه 2000 به کمپین بازاریابی سبز پیوست. این شرکت از بستهبندیهای دوستدار محیط زیست استفاده میکند.
- ایکیا: IKEA یکی از بزرگترین تولیدکنندههای مبلمان و لوازم خانگی در جهان است که از انرژی تجدیدپذیر خورشیدی استفاده میکند. این شرکت با بکارگیری متریال بازیافتپذیر در ساخت محصولات خود، توانسته محبوبیت بسیار زیادی به دست بیاورد.
- گرین تویز: کمپانی آمریکایی گرین تویز، با استفاده از محصولات ارگانیک، اسباببازیهایی مخصوص کودکان تولید میکند. این مواد هیچ ضرری برای کوکان ندارند و کاملا با محیط زیست سازگار هستند.
- پوشاک تیمبرلند: کمپانی Timberland بیش از 80 درصد محصولات تولیدی خود را با استفاده از عناصر طبیعی و ارگانیک میسازد. همین مسئله سبب تجزیهپذیر بودن پوشاک و محصولات این مجموعه میشود.
کلام آخر
این روزها انتخاب تکنیک بازاریابی مناسب، به یکی از بزرگترین دغدغههای صاحبین کسب و کار تبدیل شده است. بازاریابی سبز به مجموعه استراتژیهای اطلاق میشود که ما را در داشتن یک محیط زیست سالم همراهی میکنند. این نوع مارکتینگ علاوه بر سازگاری با محیط زیست سودرسانی خوبی دارد و به رشد برند کمک میکند.
در این مطلب مهمترین نکات در مورد این روش بازاریابی را بررسی کردیم. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب بهترین استراتژیهای بازاریابی متناسب با برند خود، با کارشناسان شرکت کاسب یار در تماس باشید.