Search

دلایل و راه‌ حل‌ برای ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك

ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك: دلایل و راه‌ حل‌‌ها
فهرست مطالب

در هر جامعه، کسب و کارهای کوچک به عنوان بخش اساسی و حیاتی اقتصاد مورد توجه قرار می‌گیرند. با این حال، بسیاری از این کسب و کارها با چالش‌ها و مشکلاتی مواجه هستند که می‌تواند به ورشکستگی آن‌ها منجر شود. در این مقاله از مجله کاسب‌یار، به بررسی نشانه‌ها و علل ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك و راه‌های مقابله با این مسئله می‌پردازیم.

نشانه‌های ورشکستگی شرکت

خوب در ابتدا باید بدانید نشانه‌های ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك چیست؟ در ادامه با کاسب یار همراه باشید:

نشانه‌های ورشکستگی شرکت

کاهش درآمد

یکی از اولین نشانه‌های ورشكستگی در كسب‌وكارهای كوچك کاهش درآمد است. اگر درآمد شرکت شما به طور مداوم کاهش می‌یابد، باید نسبت به آینده کسب و کار خود نگران باشید.

افزایش بدهی‌ها

افزایش بدهی‌ها نیز یکی دیگر از نشانه‌های ورشکستگی است. اگر شرکت شما نمی‌تواند بدهی‌های خود را پرداخت کند، در نهایت ممکن است به ورشکستگی منجر شود.

افزایش شکایات مشتریان

اگر شرکت شما با افزایش شکایات مشتریان مواجه است، این می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکلاتی در کسب و کار شما باشد.

بیشتر بخوانید: مشاوره کسب و کار برای مشاغل کوچک

دلایل ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك

در ادامه مطلب به طور کامل به بررسی 9 دلیل ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك می‌پردازیم:

دلیل اول: عدم سیستم سازی

دلیل اصلی ورشكستگی در كسب‌وكارهای كوچك، عدم سیستم‌سازی است، بسیاری از کسب‌وکارهای کوچک به دلیل عدم سیستم‌سازی با ورشکستگی مواجه می‌شوند.

بیشتر بخوانید: مشکلات کسب و کارهای کوچک

دلیل اصلی ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك عدم سیستم سازی

تحقیقات نشان داده است که 75 درصد از شرکت‌ها به دلیل عدم سیستم سازی درست خصوصا سیستم سازی مالی در 18 ماه اول شکست می‌خورند. سیستم‌سازی شامل رعایت قوانین و مقررات مرتبط با کسب‌وکار است که برای اجرای صحیح فرآیندها تعیین می‌شوند.

بدون چنین سیستمی هیچ معیار یا روش استانداردی برای انجام امور وجود ندارد و این مسئله منجر به بروز اشتباهات و اتلاف وقت می‌شود. از سوی دیگر عدم اجرای فرآیند سیستم‌سازی درست می‌تواند باعث از بین رفتن فرصت‌های کسب‌وکار و بروز خسارت‌های جبران‌ناپذیر می‌گردد.

راه حل: سیستم سازی کنید

برای کسب‌وکارهای کوچک، ایجاد سیستم سازی بسیار ضروری است تا از اشتباهات پیشگیری شود. با سیستم‌سازی می‌توان روندها را مدیریت کرد و نظم بهتری در کارها به وجود آورد. به عنوان مثال ایجاد سیستم مالی دقیق یا سیستم بهداشت و ایمنی برای کسب‌وکارهای غذایی امری ضروری است.

برای شروع سیستم‌سازی کسب و کارتان می‌توانید از مشاوره سیستم‌سازی کسب و کار کاسب یار استفاده کنید.

سیستم سازی کنید

مثال: سیستم بهداشت و ایمنی در کسب و کار غذایی

فرض کنید شما صاحب یک کارخانه تولید مواد غذایی هستید و از سیستم بهداشت و ایمنی قوی‌ای برخوردار هستید. در این شرایط، قادر خواهید بود با حداکثر کیفیت ممکن محصولاتی تمیز و بهداشتی تولید کنید.

همچنین، با رعایت استانداردهای بهداشتی و ایمنی، خطرات و آلودگی‌هایی که موجب ایجاد عوامل بیماری‌زا در محصول می‌‌شوند را به حداقل خواهید رساند.

داشتن سیستم بهداشت و ایمنی مؤثر، اعتبار و اعتماد مشتریان را برای کسب‌وکارتان به ارمغان می‌آورد. مشتریان به نظافت، بهداشت و ایمنی اهمیت می‌دهند و ترجیح می‌دهند از کسب‌وکارهایی خرید کنند که به این معیارها پایبند هستند. این امر، عاملی بسیار مهم در جذب و حفظ مشتریان محسوب می‌شود.

ارتباط موثر با دیگران

دلیل دوم: عدم بازاریابی درست

بازاریابی درست به معنای ارائه کالا و خدمات با توجه به نیازهای واقعی مشتریان است. تحقیقات نشان می‌دهد که بیش از 14% کسب‌وکارهای کوچک فقط به دلیل بازاریابی ضعیف ورشکست می‌شوند.

استراتژی بازاریابی خود را بهبود دهید

این عدم موفقیت در بازاریابی معمولاً به دلیل عدم داشتن مهارت و دانش لازم در زمینه بازاریابی و همچنین فقدان افراد متخصص در این حوزه در تیم کسب‌وکار است. بنابراین، برای کسب‌وکارهای کوچک برقراری ارتباط موثر با مشتریان و درک نیازهای واقعی آن‌ها امری حیاتی محسوب می‌شود.

با دریافت مشاوره بازاریابی از وب‌سایت کاسب‌یار می‎‌توانید بسیاری از نواقص خود در زمینه بازاریابی را مرتفع کنید.

راه حل: استراتژی بازاریابی خود را بهبود دهید

برای کسب‌وکارهای کوچک، بهبود بازاریابی به منظور جلب توجه مشتریان بسیار حائز اهمیت است. تحقیقات نشان می‌دهد که کسب‌وکارهایی که بازاریابی خود را افزایش می‌دهند سودآوری بیشتری دارند.

با استفاده از روش‌های نوین بازاریابی مانند دیجیتال مارگتینگ و ایجاد وب‌سایت یا صفحات شبکه‌های اجتماعی می‌توانید محصولات و خدمات خود را به بهترین شکل ممکن به مشتریانتان ارائه نمایید.

برای شروع بازاریابی اینترنتی می‌توانید روی کمک مشاوره دیجیتال مارکتینگ کاسب یار حساب کنید.

بیشتر بخوانید: مدیریت بازاریابی در CRM

دلیل سوم: عدم توانایی شراکت با دیگران

شراکت در دنیای امروز کسب و کار به دلیل محدود شدن و گران شدن منابع و به دلیل پیچیده‌تر شدن رقابت و… امری است اجتناب‌ناپذیر. ما نمی‌توانیم به تنهایی قله‌ای را فتح کنیم پس باید شراکت کنیم اما اگر این شراکت نتواند سالم و کارآمد باشد برخلاف تصور به جای رشد، ضربه‌های مالی و روانی بزرگی به ما وارد می‌کند.

یکی دیگر از دلایل اصلی ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك این است که بسیاری از این کسب‌وکارها به دلیل فقدان مهارت‌های ارتباطی و مذاکره‌ای لازم با شرکای تجاری بزرگتر، نمی‌توانند شراکت مناسبی را برای کسب و کارشان رقم بزنند.

راه حل : آشنایی با آفات و آداب شراکت

بایستی با آداب شروع شراکت و حفظ و نگهداری آن، مدیریت آفت‌ها و چالش‌های شراکت و حتی فسخ بدون چالش شراکت آموزش ببینید.

دلیل چهارم: عدم استفاده از تکنولوژی

بخشی از علل ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك ممکن است به دلیل عدم استفاده از تکنولوژی برمی‌گردد. کسب‌وکارهایی که نتوانند همراه با پیشرفت‌های فناوری حرکت کنند، در معرض خطر ورشکستگی قرار خواهند گرفت.

راه حل: تدوین استراتژی‌های مناسب برای بکارگیری نوآوری و تکنولوژی

تدوین استراتژی مناسب برای بکارگیری نوآوری و تکنولوژی در کسب‌وکار می‌تواند از خطر ورشکستگی کسب‌وکار جلوگیری نماید.

همچنین، سیستم‌سازی نقش مهمی در این زمینه دارد؛ زیرا می‌تواند فرآیندهای مربوط به بکارگیری تکنولوژی را شناسایی و مدیریت کند تا کسب‌وکار بتواند به‌روزرسانی‌ها را به صورت سازمان‌یافته انجام دهد.

دلیل پنجم: سیستم مدیریت مالی ضعیف

یکی از دلایل احتمالی ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك، ضعف در سیستم مدیریت مالی آن‌هاست. عدم تعیین مبالغ بدهی و دریافتی، عدم بهبود مدیریت مالی، فقدان مشاوره حرفه‌ای و عدم استفاده از ابزارهای پیشرفته مالی می‌تواند منجر به ایجاد زیان شده و باعث از دست رفتن فرصت‌های بالقوه کسب‌وکار شما شود.

راه حل: ایجاد یک سیستم مدیریت مالی پاسخگو

برای حل مشکلات مالی در کسب‌وکارهای کوچک، ایجاد سیستم سازی مدیریت مالی می‌تواند بسیار مفید باشد. این فرآیند شامل تعریف سیستمی برای ثبت دقیق مبالغ و پیگیری مداوم با استفاده از نرم افزارهای مناسب است، که می‌تواند به کاهش اشتباهات و بهبود مدیریت مالی کمک کند.

مثال: سیستم مالی دقیق در کسب و کارهای غذایی

فرض کنید شما صاحب یک رستوران هستید و از سیستم مالی دقیقی استفاده می‌کنید. در این صورت، قادر خواهید بود به‌طور منظم و دقیق تمام درآمدها و هزینه‌های خود را ردیابی کنید. این امر به شما کمک می‌کند تا

  • تصمیمات مالی بهتری اتخاذ کنید.
  • از هدررفت منابع جلوگیری کنید.
  • به بهره‌وری بیشتری دست یابید.

داشتن یک سیستم مالی شفاف به شما کمک می‌کند تا مشخص کنید کدام‌یک از بخش‌های کسب‌وکارتان سودآورتر هستند و کدام بخش‌ها ممکن است از نظر مالی ضعیف عمل کنند.

این اطلاعات به شما امکان می‌دهد تا در خصوص سیاست‌های قیمت‌گذاری، تخفیف‌ها، تبلیغات و مدیریت هزینه‌ها، تصمیمات آگاهانه‌تر و بهینه‌تری اتخاذ کنید.

سیستم مدیریت مالی ضعیف از دلایل ورشکستگی

برای داشتن سیستم مالی می‌توانید از مشاوره مالی و حسابداری ما کمک بگیرید.

دلیل ششم: تک محصولی بودن

بکارگیری استراتژی تک محصولی یا تک خدمتی به دلیل اینکه مشتریان برای انتخاب محصول یا خدمت تنوع زیادی ندارند منجر به کاهش سودآوری کسب و کار می‌شود.

راه‌حل: متنوع سازی کالا و خدمات

متنوع سازی کالا و خدمات یک راهکار مهم برای جلب توجه مشتریان و افزایش فروش است.

با تکنیک‌هایی مانند تغییر در ویژگی‌ها، ایجاد دسته بندی‌های جدید، پیشنهاد بسته‌های ترکیبی، همکاری با تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان مختلف امکان ارائه محصولات یا خدمات جدید با کیفیت و قیمت مناسب را فراهم می‌کند و به شما این امکان را می‌دهد که تنوع در ارائه محصولات خود داشته باشید و مشتریان از تنوع بیشتری بهره‌مند شوند.

دلیل هفتم: عدم داشتن برنامه آموزشی درست و مداوم

عدم ارائه برنامه آموزشی مداوم و کامل می‌تواند به شکست و ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك منجر شود. زیرا این امر موجب می‌شود که کارکنان و مدیران از آخرین دستاوردها و فناوری‌های جدید باخبر نباشند و در نتیجه، در استفاده از این تکنولوژی‌ها و ابزارهای جدید با مشکل مواجه شوند.

راه‌حل: تدوین یک برنامه آموزشی درست و مداوم

با استفاده از فرآیند سیستم‌سازی در کسب و کار، می‌توان به راحتی یک برنامه آموزشی جامع و مداوم برای کارمندان و مدیران تدارک دید. این برنامه می‌تواند شامل آموزش‌های مرتبط با جدیدترین تکنولوژی‌ها و فرآیندهای کاری باشد.

همچنین، با توجه به نیازها و تخصص‌های موجود، می‌توان طی یک برنامه تشویقی مدیران و کارمندانی که تجربه و دانش لازم را در استفاده از این فناوری‌ها کسب کردند، معرفی و ارتقاء داد.

با اجرای یک برنامه آموزشی مداوم، می‌توانید از توانمندی و تجربه کارکنان و مدیران در استفاده از فناوری‌ها و ابزارهای جدید بهره‌مند شوید و قادر خواهید بود با چالش‌ها و تغییرات روزافزون بازار، از جمله رقابت بیشتر و نیازهای مشتریان خود را وفق دهید.

دلیل هشتم: چالش های بازار رقابتی

چالش‌های زیادی در بازار رقابتی وجود دارد که منجر به ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك می‌شود، از جمله:

  • رقابت شدید در بازاری رقابتی: بازارهای رقابتی اغلب باعث ایجاد فشارهای اقتصادی بر کسب‌وکارها می‌شود. وجود رقبا با محصولات مشابه می‌تواند مشکلاتی مانند پایین آمدن حاشیه سود و در نتیجه ورشکستگی کسب‌وکار به وجود آورد.
  • ناتوانی در برآورده کردن نیاز مشتریان: کسب‌وکارهایی که نتوانند با استراتژی‌هایی موثر به تغییرات بازار و نیازهای مشتریان پاسخ دهند، ممکن است در تقابل با مشکلاتی مانند افت میزان فروش و افزایش هزینه‌های بازاریابی روبرو شوند که در نهایت به ورشکستگی آنها منجر می‌شود.
  • کاهش قیمت‌ها و کاهش میزان سود: برخی از کسب‌وکارها ممکن است برای رقابت قیمت‌های خود را کاهش دهند. این عمل پرریسک می‌تواند به کاهش سودآوری و درآمد کسب‌وکار و در نتیجه ورشکستگی آنها منجر شود.
چالش‌های رقابتی در كسب‌وكارهای كوچك

راه حل

برای رفع این مشکلات، استفاده از استراتژی‌های موثری مانند بهبود استراتژی‌های بازاریابی، توسعه محصولات جدید و با کیفیت، ارتقاء خدمات به مشتریان، و ایجاد ارتباطات قوی با بازار هدف می‌تواند مفید باشد.

همچنین، بهره‌گیری از روش‌های مدیریت مالی موثر و کنترل هزینه‌ها به دقت، می‌تواند به کسب‌وکار کمک کند تا در مقابل فشارهای بازار مقاومت کند و از ورشکستگی جلوگیری کند.

اگر برای طراحی چارت سازمانی خود به کمک مشاور سیستم سازی نیاز دارید، همین حالا اقدام کنید.

ما با بهترین‌ها کار می‌کنیم.

دلیل نهم: نداشتن تفکر کارآفرینانه

نداشتن تفکر کارآفرینانه شامل موارد زیادی می‌شود اما اگر بخواهیم دو مورد از مهم‌ترین موارد در این زمینه را معرفی کنیم می‌توانیم از کمبود خلاقیت در تصمیم‌گیری و عدم آمادگی برای نوآوری و تغییر، نام ببریم.

راه حل های نداشتن تفکر کارآفرینانه

مسئله اول: عدم آمادگی برای نوآوری و تغییر

عدم آمادگی برای نوآوری و تغییر به معنای عدم توانایی یا تمایل کسب‌وکار به ایجاد و پذیرش تغییرات و نوآوری‌های لازم برای مواجهه با شرایط متغیر بازار و ارتقاء عملکرد است. این امر ممکن است به دلیل عدم ارتباط با نیازها و تغییرات بازار، مقاومت در برابر تغییر، یا ناکافی بودن فرهنگ سازمانی برای پذیرش نوآوری باشد.

به طور مثال، یک کسب‌وکار ممکن است درگیر الگوهای قدیمی و روش‌های سنتی باشد و نتواند تغییرات لازم را ایجاد کند تا با تغییرات بازار همگام شود. عدم توانایی در تشخیص فرصت‌های نوآورانه و اعمال تغییرات مناسب می‌تواند باعث بازماندگی کسب‌وکار در رقابت با رقبا شود و در نهایت به ورشکستگی آن منجر شود.

راه‌حل‌
  • ایجاد فرهنگ سازمانی متناسب با نوآوری: تشویق به ایجاد فضایی در کسب‌وکار که پذیرش تغییر و نوآوری را ترویج کند.
  • آموزش و توسعه مهارت‌های لازم: ارائه آموزش‌های مرتبط با مهارت‌های نوآوری و تغییر برای کارکنان می‌تواند به عنوان یک راه برای بهبود آمادگی آن‌ها برای مواجهه با تغییرات بازار باشد.

مسئله دوم: کمبود خلاقیت در تصمیم‌گیری

عدم استفاده از خلاقیت در فرآیند تصمیم‌گیری می‌تواند باعث محدود شدن در راه‌حل‌ها و افزایش احتمال ارائه راه‌حل‌های ناکارآمد شود.

راه‌حل
  • توسعه استراتژی‌های نوآورانه: تحلیل بازار و شناسایی فرصت‌های نوآورانه به عنوان یک قسمت از استراتژی‌های کسب‌وکار می‌تواند به کسب‌وکار کمک کند تا بهتر به تغییرات بازار پاسخ دهد و به پیش برود.
  • تشویق به ارائه ایده‌های نوآورانه: ایجاد فضایی در کسب‌وکار که کارکنان را تشویق به ارائه ایده‌های نوآورانه کند و از آن‌ها حمایت کند.

نتیجه

در این مقاله، به بررسی انواع دلیل ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك پرداختیم همچنین، راهکارهایی برای جلوگیری از ورشكستگی كسب‌وكارهای كوچك معرفی کردیم. با استفاده از سیستم سازی کسب‌وکار، بازاریابی مناسب، مدیریت مالی موثر، تنوع محصولات و خدمات و آموزش درست و مداوم می‌توانید عملکرد کسب و کار خود را بهبود بخشیده و از خطر ورشکستگی جلوگیری کنید.

همچنین، استفاده از مشاوره و راهنمایی متخصصان و مشاوران حوزه کسب و کار مثل خدمات مشاوره سیستم‌سازی کسب‌وکار از وب‌سایت کاسب‌یار می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند.

این مقاله برای شما مفید بود؟

به آن امتیاز بدهید.

5 از 5 - (1 امتیاز ثبت شده)

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاه کاربران

در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments