Search

cms چیست؟ چطور بهترین سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کنیم؟

cms چیست
فهرست مطالب

این روزها ابزارهای زیادی برای تسهیل فرآیند تولید محتوای اینترنتی و بازاریابی دیجیتال وجود دارند. احتمالا نام پلتفرم‌هایی مثل وردپرس یا جوملا به گوش شما هم رسیده باشد. این ابزارها در مدل‌های مختلفی طراحی شده‌اند تا به شما در بارگذاری، ویرایش یا حذف محتوای یک وب‌سایت بدون نیاز به دانش کدنویسی کمک کنند.

اما چطور باید بهترین سیستم مدیریت محتوا (cms) را انتخاب کرد؟ معیارهای اصلی برای انتخاب cms چیست؟ در این مطلب از مجله کسب و کار کاسب یار همراه ما باشید تا بررسی کنیم که cms یعنی چه؛ سپس نکات مختلفی را در مورد این ابزارهای کاربردی در اختیار شما قرار بدهیم.

اگر برای طراحی وب سایت کسب و کارتان مطمئن نیستید، می توانید از ما مشورت بگیرید:

منظور از cms چیست؟

تصور شما از سیستم مدیریت محتوا چیست؟ پیش از آن که به بررسی جزئیات مهم در مورد سیستم مدیریت محتوا بپردازیم، باید با مفهوم این عبارت آشنا شویم. فکر می‌کنید cms مخفف چیست؟

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چگونه می‌توان یک وبسایت حرفه‌ای داشت بدون اینکه نیاز به دانش برنامه‌نویسی داشته باشید؟ پاسخ ساده است: سیستم مدیریت محتوا (CMS).

Content Management System یا همان سیستم مدیریت محتوا، ابزاری قدرتمند است که به شما اجازه می‌دهد محتوای وبسایت خود را به راحتی ایجاد، ویرایش، سازماندهی و مدیریت کنید. فرقی نمی‌کند که بخواهید یک بلاگ شخصی ایجاد کنید، یک فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کنید یا یک پرتال خبری را مدیریت کنید، CMS تمام ابزارهای لازم را در اختیار شما قرار می‌دهد.

هر CMS از دو بخش اصلی تشکیل شده است:

  • پنل مدیریت: این بخش، محیطی کاربرپسند است که به شما اجازه می‌دهد محتوای خود را ایجاد و مدیریت کنید.
  • موتور نمایش محتوا: این بخش مسئول نمایش محتوای شما در وبسایت است.
منظور از cms چیست

به عبارت دیگر سیستم‌های مدیریت محتوا، نرم‎ افزارهایی هستند که با سرور اتصال برقرار می‌کنند و به شما اجازه می‌دهند که بر محتوای آن تسلط داشته باشید. در طی سال‌های اخیر، انواع مختلفی از cms به دنیای تولید محتوا معرفی شده‌اند که هر کدام دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند و برای وب‌سایت‌های خاصی استفاده می‌شوند.

بیشتر بخوانید: گوریلا مارکتینگ چیست؟+ نمونه‌های جذاب از بازاریابی موفق

تصورات غلط در مورد سیستم مدیریت محتوا (CMS)

بسیاری از افراد تصور می‌کنند با انتخاب یک CMS خاص، گام بلندی به سمت موفقیت وبسایت خود برداشته‌اند. در حالی که انتخاب CMS تنها یکی از پازل‌های موفقیت است. کیفیت محتوا، استراتژی بازاریابی و تجربه کاربری، عوامل بسیار مهم‌تری هستند که بر موفقیت وبسایت تأثیر می‌گذارند.

یکی دیگر از تصورات غلط رایج این است که با استفاده از CMS، دیگر نیازی به توسعه‌دهنده وب نخواهیم داشت. در حالی که CMSها ابزارهای قدرتمندی هستند، اما برای ایجاد یک وبسایت حرفه‌ای و سفارشی‌سازی شده، همچنان به دانش و تخصص برنامه‌نویسی نیاز است.

سیستم‌های مدیریت محتوا ابزارهای ارزشمندی برای ساخت و مدیریت وبسایت هستند، اما به تنهایی نمی‌توانند موفقیت وبسایت شما را تضمین کنند. برای داشتن یک وبسایت موفق، علاوه بر انتخاب یک CMS مناسب، به یک استراتژی جامع و تیم حرفه‌ای نیاز دارید.

مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوا

احتمالا حالا از خود می‌پرسید که مزایای بکارگیری cms چیست؟ چرا امروزه اکثر سایت‌ها طبق همان روش قدیمی و تخصصی اداره نمی‌شوند؟ جهت پاسخ دادن به این سوالات، باید بررسی کنیم که مزایای استفاده از cms چیه.

مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوا

سهولت در استفاده از سیستم مدیریت محتوا

تقریبا همه نرم‌افزارهای CMS رابط کاربری بسیاری خوبی دارند و به شما اجازه می‌دهند که بدون دانش فنی عمیق، محتوای سایت را تولید و مدیریت کنید. ابزارهای مختلف این نرم‌افزارها به شما اجازه می‌دهند که بتوانید به راحتی متون، تصاویر و ویدئوها را آپلود، ویرایش و منتشر کنید. در واقع این پلفترم‌ها به عنوان یک دستیار و مشاور طراحی سایت عمل می‌کنند.

افزایش سرعت مدیریت محتوا

در جریان طراحی سایت با سیستم مدیریت محتوا سرعت تولید و انتشار محتوا به حد چشمگیری افزایش پیدا می‌کند. این مسئله به خصوص برای سایت‌های خبری یا تولید محتوا در بخش وبلاگ سایت‌ها اهمیت زیادی دارد، زیرا این بسترها دائما احتیاج به بروزرسانی دارند. ابزارهای مختلف کاربردی در این زمینه شامل پیش‌نمایش محتوا قبل از انتشار، دسته‌بندی مطالب و زمان‌بندی انتشار پست‌ها می‌شوند.

کمک به بهبود سئوی سایت

احتمالا اهمیت سئو را می‌دانید که بهینه‌سازی موتورهای جستجو یا SEO تاثیر زیادی در بالا رفتن نرخ ترافیک و جذب مخاطب دارد. با استفاده از cms می‌توانید از امکانات بهینه‌سازی عنوان، توضیحات متا، URL و نقشه‌های سایت استفاده کنید. به این ترتیب می‌توانید به راحت‌ترین شکل ممکن محتوای خود را برای موتورهای جستجو بهینه‌سازی کنید و خیلی سریع‌تر و بیشتر تاثیر زحمات خود را شاهد باشید.

کمک cms به بهبود سئوی سایت

امنیت بالای سیستم محتوای سایت

همه CMSها به صورت دوره‌ای آپدیت امنیتی دریافت می‌کنند تا از حملات احتمالی سایبری‌ها در امان بمانند. همچنین این ابزارها از افزونه‌های مختلفی برای بالا بردن امنیت وب‌سایت پشتیبانی می‌کنند. به این ترتیب لازم نیست نگران حفاظت از سایت باشید.

انعطاف‌پذیری سیستم مدیریت محتوا

با وجود این که قالب‌ها و ابزارهای موجود در نرم‌افزارهای cms به صورت پیش‌فرض طراحی شده‌اند، امکان ایجاد تغییر در آن‌ها وجود دارد. می‌توانید با استفاده از افزونه‌های مختلف، تغییرات دلخواه خود را در وب‌سایت اعمال کنید. جهت شخصی‌سازی بیشتر فضای سایت می‌توانید کد منبع را نیز تغییر بدهید و سایتی دقیقا مطابق با سلیقه خود طراحی نمایید.

انواع سیستم‌های مدیریت محتوا

حالا که می‌دانیم cms چیست، باید با انواع آن آشنا شویم. همانطور که گفته شد، انواع مختلفی از پلتفرم‌های cms وجود دارند که هر کدام امکانات مختلفی را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند. به طور کلی می‌توان تمامی سیستم‌های مدیریت محتوا را در چند دسته تقسیم‌بندی کرد. در ادامه این انواع سیستم مدیریت محتوا را معرفی و ویژگی‌های هر یک را بررسی می‌کنیم.

cms

بیشتر بخوانید: بازاریابی موتورهای جستجو؛ کلید موفقیت کسب و کار شما!

سیستم مدیریت محتوای منبع باز

سیستم مدیریت محتوای کد باز یا منبع باز (Open Source) این امکان را به شما می‌دهند که کدهای موجود را شخصی‌سازی کنید. با وجود این که به طور معمول قالب‌ها و افزونه‌های طراحی شده، پاسخگوی نیاز کاربران هستند، این ویژگی فاکتور مهمی محسوب می‌شود. چرا که در سایت‌های بزرگ و حرفه‌ای کدنویسی می‌تواند شما را به هدف ایده‌آل برساند و از رقبا متمایز نماید.

CMSهای اشتراکی

یکی دیگر از انواع سیستم مدیریت محتوا سایت SAAS است. سیستم مدیریت محتوای اشتراکی یا SAAS (Software As A Service) عملکردی مانند پلتفرم‌های منبع باز دارند. با این تفاوت که اجازه دسترسی کاربران به کدها، به شکل رایگان ممکن نیست. در واقع کاربر باید اشتراک SAAS را به شکل ماهانه یا سالیانه خریداری کند.

CMSهای اشتراکی

سیستم مدیریت محتوای سنتی

همانطور که از نام این پلتفرم‌ها پیدا است، سیستم‌های مدیریت محتوا سنتی (Traditional) اولین سامانه‌های حوزه مدیریتی سایت هستند. این سیستم‌ها در حال حاضر بیشتر توسط ویراستاران و توسعه‌دهندگان مورد استفاده قرار می‌گیرند. با استفاده از این پلتفرم‎ها امکان ادیت عنوان، URL، دسته‌بندی‌ها و فایل‌های تصویری وجود دارد.

سیستم مدیریت محتوای هدلس

Headless CMS یا سیستم مدیریت محتوای هدلس بیشتر توسط توسعه‌دهندگان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این سیستم مدیریت بخش‌های بک اند و فرانت اند به طور کامل از یکدیگر جدا هستند و امکان ایجاد تغییرات بر روی آن‌ها وجود دارد. بدیهی است که این پلتفرم‌ها تخصصی‌تر بوده و برای استفاده از آن‌ها به دانش و مهارت زیادی نیاز داریم.

CMS میزبانی شده

CMS میزبانی شده یا اختصاصی سامانه‌های مستقلی هستند که فقط توسط افراد حرفه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این پلتفرم‌ها هیچ‌گونه محدودیتی وجود ندارد و به طور کلی مطابق نیاز برند یا سازمان مورد نظر شخصی‌سازی شده‌اند. در واقع تمامی مسئولیت‌های مهم مثل حفظ امنیت و ارتقا سامانه بر عهده طراح و مدیر سایت خواهد بود.

بهترین سیستم مدیریت محتوا cms چیست؟

آیا می‌دانید در حال حاضر بهترین سیستم مدیریت محتوا cms چیست؟ امروزه سیستم‌های مدیریت محتوای زیادی در جهان وجود دارند؛ این مسئله ممکن است سبب ایجاد سردرگمی برای کاربران تازه‌کار شود. آشنایی با هر یک از این نرم‌افزارها به شما کمک می‌کند که بتوانید به شکل ساده‌تری پلتفرم مناسب خود را انتخاب کنید. در این بخش قصد داریم بهترین سیستم‌های مدیریت محتوا را معرفی و امکانات هر یک را بررسی کنیم.

سیستم مدیریت محتوا وردپرس

می‌توان گفت که سیستم مدیریت محتوای وردپرس (WordPress) محبوب‌ترین و پرطرفدارترین CMS در دنیا است. آمارها نشان می‌دهند که بیش از 60 میلیون سایت در سراسر جهان با استفاده از قالب وردپرسی مدیریت می‌شوند.

WordPress

این پلتفرم در ابتدا تنها برای تولید محتوای سایت‌های خبری و بلاگ مورد استفاده قرار می‌گرفت؛ اما به تدریج امکاناتی متفاوت را به کاربران خود ارائه داد. امروزه می‌توانید هر نوع سایتی را، از پایگاه خبری گرفته تا فروشگاه آنلاین، با استفاده از این نرم‌افزار مدیریت کنید. در ادامه برخی از مزایای سیستم مدیریت محتوا وردپرس را بررسی می‌کنیم.

مزایای وردپرس عبارتند از:

  • رابط کاربری خوب
  • پشتیبانی قوی
  • رایگان
  • جامعه کاربری بزرگ
  • انعطاف‌پذیری بالا
  • دارای پلاگین‌ها و تم‌های رایگان
  • منبع باز
  • بهینه‌سازی‌شده برای موتورهای جستجو
  • قالب‌ها و ابزارهای متنوع
  • سرعت بالا
  • پشتیبانی از زبان فارسی

جوملا

امکان ندارد نامی از وردپرس به زبان بیاید و بلافاصله چیزی درباره سیستم مدیریت محتوا جوملا (Joomla) گفته نشود! این دو رقیب همواره تلاش می‌کنند که با ارائه امکانات متعدد، کاربران بیشتری را به خود جذب کنند. با این وجود در راه‌اندازی و اداره سایت‌های پیچیده و بزرگ، می‎‌توان ادعای جوملا را پذیرفت و آن را دارای امکانات بیشتری دانست.

جوملا

مزایای جوملا عبارتند از:

  • رایگان
  • سرعت بالای نصب
  • پلاگین‌های زیاد برای شخصی‌سازی
  • پشتیبانی چندزبانه
  • منبع باز
  • جامعه کاربری نسبتا زیاد

دروپال

سیستم مدیریت محتوای دروپال (Drupal) از دیگر پلتفرم‌های محبوب در میان کارشناسان مدیریت محتوا است. این CMS به شکل اختصاصی برای مدیریت وب‌سایت‌های بزرگ و پیچیده طراحی شده است. برای مثال سایت رسمی کاخ سفید، دانشگاه هاروارد و وب سایت خبری The Economist از این پلتفرم استفاده می‌کنند.

چرا که این سیستم مدیریت محتوا از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. البته به همین نسبت نیاز به دانش فنی دارد و برای کاربران مبتدی مناسب نیست. می‌توانیم نتیجه بگیریم که هزینه‌های استفاده از این CMS بالاتر از موارد قبلی است.

مزایای دروپال عبارتند از:

  • انعطاف‌پذیری بسیار بالا
  • امکان توسعه با استفاده از ماژول‌های مختلف
  • امنیت بالا
  • پشتیبانی چندزبانه
  • سرعت بالا
  • رابط کاربری جذاب
  • منبع باز
  • نصب رایگان
  • جامعه کاربری بزرگ
دروپال

مجنتو

مجنتو (Magento) یکی از سیستم های مدیریت محتوا برای بازاریابی الکترونیک است. این پلتفرم قدرتمند شرایطی را برای شرکت‌ها و کسب و کارها به وجود می‌آورد تا بتوانند به بهترین شکل ممکن سایت خود را مدیریت کنند. با استفاده از این ابزار می‌توانید چندین فروشگاه را به شکل همزمان در یک داشبورد مدیریت نمایید.

مزایای مجنتو عبارتند از:

  • انعطاف‌پذیری بالا
  • پشتیبانی قوی
  • رابط کاربری بسیار خوب
  • پشتیبانی از چند زبان و واحد پولی
  • امنیت بالا
  • مناسب برای سایت‌های فروشگاهی بزرگ
Magento

پرستاشاپ

از انواع سیستم مدیریت محتوای سایت برای اداره فروشگاه‌های اینترنتی می‌توان به پرستاشاپ اشاره کرد. این پلتفرم پیش‌فرض‌های زیادی برای مدیریت یک فروشگاه اینترنتی دارد. از سوی دیگر بیشتر افزونه‌های آن غیررایگان هستند و باید آن‌ها را خریداری کنید.

باید بدانید که تنها استفاده از cms مناسب برای اداره سایت فروشگاهی کافی نیست؛ بلکه باید روش‌های مختلف دیگری را نیز به کار بگیرید. با مشاوره دیجیتال مارکتینگ، می‌توانید به تمامی استراتژی‌های مناسب برای بالا رفتن میزان ترافیک سایت و فروش دست پیدا کنید.

مزایای پرستاشاپ عبارتند از:

  • امکانات و قابلیت‌های فراوان
  • نصب رایگان
  • پشتیبانی از زبان فارسی
  • رابط کاربری خوب
پرستاشاپ

راست چین

راست چین یک سیستم مدیریت محتوا ایرانی است که به طور اختصاصی برای فارسی‌زبانان طراحی شده است. تقریبا مشابه رقبای خارجی این سیستم مدیریت محتوا فارسی، امکانات قابل قبولی را برای اداره سایت در اختیار شما قرار می‌دهد.

مزایای راست‌چین عبارتند از:

  • پشتیبانی کامل از زبان فارسی
  • پشتیبانی این سیستم مدیریت محتوای فارسی از تقویم شمسی
  • قالب‌ها و افزونه‌های متنوع مخصوص کاربران ایرانی
راست چین

کدام سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کنیم؟

تا این قسمت از مقاله بررسی کردیم که منظور سیستم های مدیریت محتوا چیست و استفاده از آن‌ها چه مزایایی دارد؛ سپس با انواع مختلف این پلتفرم‌ها آشنا شدیم. احتمالا حالا می‌پرسید که باید کدام سیستم را برای مدیریت محتوای وب‌سایت خود برگزینید. حقیقت این است که انتخاب این پلتفرم‌ها تا حد زیادی به نیاز و سطح مهارت شما بستگی دارد. به این ترتیب باید با بررسی دقیق‌تر ویژگی‌های هر سیستم مدیریت محتوا و تقابل آن با اولویت‌ها خود، یک مورد را انتخاب کنید.

اگر در این مسیر به مشورت تخصصی نیاز دارید، می‌توانید از نظر کارشناسان این حوزه بهره‌مند شوید. گروه کاسب یار یکی از برترین مجموعه‌ها با هدف رشد کسب و کارها است. این مجموعه طی سال‌های متوالی توانسته رضایت مخاطبان خود را حفظ کند.

به کمک کاسب یار می‌توانید از استراتژی‌های جدید دیجیتال مارکتینگ، جهت رشد بیزینس خود استفاده کنید. از سوی دیگر کارشناسان ما با بررسی ساختارهای کسب و کار شما، مشکلات را ریشه‌یابی می‌کنند و راهکارهای منطقی ارائه می‌دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره می‌توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

cms

تفاوت سیستم مدیریت محتوای آموزشی با cms

بسیاری از کاربران سیستم مدیریت محتوای آموزشی را با cms اشتباه می‌گیرند. LCMS (learning content management system) یا سیستم مدیریت محتوای آموزشی یک تفاوت اصلی با cms دارد. هدف LCMS مدیریت و ارائه دوره‌های آموزشی و فعالیت‌های یادگیری است. در حالی که CMS با هدف مدیریت و انتشار محتوا در وب‌سایت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همین تفاوت سبب می‌شود که هدف و نوع کارکرد این دو پلتفرم با یکدیگر متفاوت باشد.

کلام آخر

مدیریت محتوا یک مسئله مهم و اساسی در بازاریابی دیجیتال است. این روزها به لطف پیشرفت تکنولوژی، ابزارهایی در اختیار ما قرار گرفته‌اند که می‌توانیم بدون هزینه زیاد، سایت خود را مدیریت کنیم. در این مطلب توضیح دادیم که منظور از سیستم‌های تولید محتوا یا cms چیست.

سپس به بررسی برخی از برترین نرم‌افزارهای این حوزه پرداختیم. اگر قصد دارید سایت خود را در حوزه دیجیتال مارکتینگ گسترش بدهید، باید از کارشناسان این حوزه کمک بگیرید. در مجموعه کاسب یار با تحلیل دقیق کسب و کارها، می‌توانیم بهترین راهکار را متناسب با شرایط شما ارائه بدهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر، با همکاران ما در تماس باشید.

این مقاله برای شما مفید بود؟

به آن امتیاز بدهید.

امتیاز بدهید

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاه کاربران

در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments