تا چند سال پیش کسی باور نمیکرد که کسب و کارهای اینترنتی بتوانند تا این حد فراگیر شوند. دنیای مدرن راههای زیادی را پیش روی ما میگذارد تا بتوانیم با فروش بیشتر در بستر اینترنتی، درآمد خود را افزایش دهیم. با توجه به افزایش روز به روز کاربران شبکههای اجتماعی، امروزه میتوانیم این پلتفرمها را یک فضای ایدهآل برای بازاریابی بدانیم.
اما این بازاریابی و تبلیغات باید بر طبق چه اصولی انتخاب شود؟ چطور میتوانیم با صرف کمترین هزینه، میزان جذب مشتری و فروش را افزایش بدهیم؟ در این مطلب از مجله کاسب یار همراه ما باشید تا سوشال مدیا مارکتینگ را به شما معرفی کنیم و سپس با مراحل بکارگیری آن در کسب و کار آشنا شویم.
دوست دارید برای رشد کسب و کارتان مشاوره دیجیتال مارکتینگ بگیرید؟ ما با بهترینها کار میکنیم.
سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟
پیش از این که با اصول روش بازاریابی به کمک سوشال مدیا آشنا شویم، باید به این سوال پاسخ دهیم که سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟ سوشال مدیا مارکتینگ (Social Media Marketing) یا بازاریابی در شبکههای اجتماعی روشی برای برقراری ارتباط با مخاطبان از طریق پلتفرمهای مختلف به شمار میرود.
این مجموعه تکنیکهای بازاریابی به عنوان یکی از زیرمجموعههای دیجیتال مارکتینگ شناخته میشوند. با بکارگیری این روش میتوانید از طریق تولید محتوا در پلتفرمهایی مثل اینستاگرام، یوتیوب یا فیسبوک، توجه مشتریان بیشتری را به کسب و کار خود جلب کنید. در روشهای بازاریابی شبکههای اجتماعی تلاش میشود با شناخت دقیق مخاطب، محتوایی در حد نیاز وی تولید شود. به این ترتیب میتوان این روش را دارای بازدهی بیشتری نسبت به روشهای سنتی دانست.
بیشتر بخوانید: بررسی کامل روشهای کسب درآمد از یوتیوب در سال 2024
مراحل اجرای بازاریابی شبکه های اجتماعی
حالا که با مفهوم سوشال مدیا مارکتینگ و مزایای آن آشنا شدیم، باید به سراغ مراحل اجرای آن برویم. به طور کلی راههای زیادی برای SMM وجود دارد. مدیران هر کسب و کار باید با توجه به شرایط مجموعه خود، بهترین راه برای فعالیت در این حوزه را انتخاب کنند. با این وجود قصد داریم برخی از گامهای کلیدی برای اجرای تکنیکهای بازاریابی شبکههای اجتماعی را بررسی کنیم.
تحلیل اولیه شرایط سوشال مدیا مارکتینگ
در اولین گام برای بازاریابی رسانههای اجتماعی، باید شرایط موجود را بررسی کنید تا بتوانید متناسب با آن، استراتژیهای مناسب را به کار بگیرید. در لیست زیر برخی از فاکتورهایی که باید در این مرحله به آنها توجه کنید را ذکر کردهایم:
- انتخاب پلتفرم مناسب: شما باید با توجه به نوع کسب و کار، ویژگیهای مخاطبان هدف و محتوایی که تولید میکنید، بهترین اپلیکیشن را انتخاب کنید.
- تحلیل رقبا: بهتر است با بررسی فعالیت رقبا، نقاط ضعف و قدرت آنها در بازاریابی شبکههای اجتماعی را زیر نظر بگیرید. این رویکرد تنها برای ایده گرفتن از عملکرد سایر کسب و کارها است، نه برای تقلید صد درصدی از آنها.
- بررسی شرایط بازار: در اولین قدم باید مخاطبان خود را بشناسید و نیازها یا علایق آنها را ریشهیابی کنید. این مسئله کمک بزرگی به انتخاب استراتژیهای مناسب میکند.
ارزیابی اهداف و برنامهریزی بازاریابی سوشال مدیا مارکتینگ
اهداف خود را از بازاریابی مشخص کنید و متناسب با آنها یک برنامه دقیق برای تولید محتوا و تبلیغات در نظر بگیرید. در کل بهتر است با تعیین اهداف کوتاهمدت و بلندمدت، مسیر فعالیت خود در بازار را مشخص کنید. بهتر است اهداف خود را به گونهای انتخاب کنید که قابلیت اندازهگیری داشته باشند.
فراموش نکنید که در روند بازاریابی شبکه اجتماعی، معیارهای کلیدی یا KPI های بازاریابی دیجیتال را به خوبی بررسی کنید. این معیارها شامل نرخ تبدیل، میزان بازدید، نرخ پرش و ایمپرشنها میشود. با توجه به این شاخصها میتوانید بهترین تکنیکها را برای رشد کسب و کار خود به کار بگیرید.
تولید محتوای جذاب در سوشال مدیا مارکتینگ
پس از شناسایی جامعه هدف و انتخاب بهترین پلتفرم باید متناسب با برنامه، شروع به تولید محتوا کنید. محتوای تولید شده باید جذابیت کافی را داشته باشد. بنابراین بهتر است انواع مختلف عکس، ویدئو و نمودارها و اینفوگرافیک را به کار بگیرید.
انتخاب قالب یک محتوا نیز باید با توجه به شرایط کسب و کار، بودجه در دسترس و پلتفرم معاملاتی صورت بگیرد. به کمک تکنیکهایی که در جلسات مشاوره سئو به آنها پرداخته میشود، میتوان یک محتوای جذاب با بیشترین میزان بازدهی را تولید کرد.
شرکت در کمپینهای تبلیغاتی
یکی از راهکارهای اصولی برای کسب نتایج مطلوب از تبلیغات سوشال مدیا، شرکت در کمپینهای تبلیغاتی پولی یا اینفلوئنسر مارکتینگ است. مثلا اگر قصد دارید تعداد مخاطبان و مشتریان را افزایش دهید، میتوانید فرآیند بازاریابی را از شرکت در کمپینهای تبلیغاتی سوشال مدیا شروع کنید. انتخاب برنامه مناسب به وضعیت مخاطبان بستگی نیز دارد. برای مثال ممکن است در برخی از شرایط، همکاری با اینفلوئنسرها و بلاگرها تاثیر بهتری داشته باشد.
آنالیز نتایج به دست آمده در سوشال مدیا مارکتینگ
شاید بتوان مهمترین گام در سوشیال مارکتینگ را بررسی میزان بازدهی دانست. شما باید با تحلیل نتایج، میزان موفقیت یا شکست تکنیکهای بازاریابی را بسنجید. اگر میزان بازدهی استراتژیها در حد دلخواه بود، باید همین شیوه را پیش ببرید و تغییراتی جزئی برای بهبود آن ایجاد کنید.
در غیر اینصورت باید تغییراتی اساسی را در رویکردهای تبلیغاتی خود در نظر بگیرید. اگر به دنبال راهکارهای مناسب و منطقی برای بهبود استراتژیهای مارکتینگ هستید، میتوانید از خدمات مشاوره کسب و کار مجموعه کاسب یار استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: 10 مزیت مهم دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها
بهترین پلتفرمهای سوشال مدیا مارکتینگ
حالا که با مراحل بکارگیری تکنیکهای بازاریابی رسانه های اجتماعی آشنا شدیم، باید بهترین پلتفرمهای شبکه اجتماعی برای فعالیت بیزینسها را شناسایی کنیم. پلتفرمهای جهانی زیادی وجود دارند که میتوانیم در آنها با مخاطبان مورد نظر خود در ارتباط باشیم و تولید محتوا کنیم. در ادامه چند مورد از برترین پلتفرمهای سوشال مدیا را معرفی و ویژگیهای هر یک را بررسی میکنیم.
اینستاگرام
امروزه اینستاگرام به عنوان پرمخاطبترین شبکه اجتماعی در جهان شناخته میشود که در ماه بیش از یک میلیارد کاربر فعال دارد. با توجه به فعالیت گسترده کاربران ایرانی در این فضا، میتوان آن را یکی از برترین پلتفرمها برای بازاریابی و تبلیغات دانست. شما میتوانید محتوای تبلیغاتی خود را در این فضا به شکل عکس، ویدئو یا متن تولید کنید. این شبکه ارتباط مستقیم با مخاطبان، بررسی میزان دیده شدن پستها و مطالعه ویژگیهای کاربران را برای شما امکانپذیر میسازد.
یوتیوب
از دیگر پلتفرمهای بزرگ میتوان به یوتیوب اشاره کرد که امکان به اشتراک گذاشتن محتوای ویدئویی را در اختیار ما قرار میدهد. بسته به نوع کسب و کار خود میتوانید از تولید ویدئوهای خلاقانه کسب درآمد کنید. لازم به ذکر است که با جذب بیش از 1000 مخاطب و دیده شدن این ویدئوها، میتوانید از خود کمپانی یوتیوب حقوق بگیرید.
فیسبوک
فیسبوک یکی از قدیمیترین شبکههای اجتماعی است که همچنان در بین پلتفرمهای مناسب برای کسب و کارهای مختلف قرار میگیرد. با این وجود به دلیل محدود بودن امکانات بازاریابی در این پلتفرم، بهتر است مخاطبان خود را به سمت صفحههای دیگر یا وبسایت خود سوق دهید و از فیسبوک به عنوان یک مکمل استفاده کنید.
توییتر (ایکس)
توییتر یا ایکس به دلیل بالا بودن میزان کاربران ایرانی در بین بهترین پلتفرمهای مناسب سوشال مدیا مارکتینگ قرار میگیرد. شما میتوانید با استفاده از این پلتفرم، محتوای متنی یا تصویری خلاقانه تولید کنید و در کوتاهترین زمان ممکن، توجه مخاطبان را به دست بیاورید. در چند سال اخیر حضور کسب و کارها یا کمپانیهای بزرگ در این فضا بیشتر به چشم میخورد و شاهد اثربخشی بیشتر آن هستیم.
لینکدین
لینکدین یک شبکه اجتماعی تخصصی با هدف گسترش کسب و کار و بیزینسها در سراسر جهان است. با وجود این که لینکدین فضایی را برای فروش مستقیم محصولات یا خدمات ایجاد نمیکند، تاثیر چشمگیری در شبکهسازی و برندینگ دارد. در این فضا میتوانید کسب و کار خود را به سایر مجموعههای فعال در این زمینه معرفی کنید و آگاهی نسبت به برند را افزایش دهید.
مزایای استفاده از SMM
حالا که میدانیم سوشال مدیا مارکتینگ چیست و بکارگیری آن چه شرایطی دارد، باید از مزایای آن سخن بگوییم. بدیهی است که پیش از انتخاب یک روش دیجیتال مارکتینگ، باید از مزایا و معایب آن با خبر باشیم. محبوبیت بالای سوشال مدیا مارکتینگ یا SMM نشان میدهد که استفاده از این روش بازاریابی پیامدهای مطلوبی به دنبال دارد.
با این حال باید این نتایج را زیر ذرهبین قرار دهیم. در ادامه برخی از مهمترین مزایای استفاده از بازاریابی در رسانه های اجتماعی را بررسی میکنیم.
افزایش آگاهی نسبت به برند
یکی از بزرگترین اصول بازاریابی، افزایش آگاهی مخاطبان نسبت به حضور برند است. شما باید ویژگیها و اهداف خود را به خوبی برای مخاطبان شرح دهید و آنها را ترغیب کنید که از محصولات یا خدمات شما استفاده کنند. با توجه به میزان بالای کاربران فعال در شبکههای اجتماعی، شما به راحتی میتوانید گروه هدف خود را شناسایی و اصول تبلیغاتی را اجرایی کنید. برای طی کردن مسیر صحیح برندینگ در سوشیال مدیا میتوانید از خدمات مشاوره شبکه های اجتماعی مجموعه کاسب یار استفاده کنید.
تعامل با مشتریان
ایجاد ارتباط عمیق و داشتن تعامل با مشتریان میتواند به حد چشمگیری در موفقیت بازاریابی دیجیتال تاثیرگذار باشد. شبکههای اجتماعی شرایطی را پدید میآورند که بتوانید به شکل مستقیم با مخاطبان خود در ارتباط باشید. در این روش میتوانید به سوالات مشتریان پاسخ دهید و نظرات آنها را به شکل مستقیم دریافت کنید. دریافت بازخورد از مخاطبان میتواند یکی از مهمترین روشهای تحلیل مشتریان و روشهای بازاریابی مناسب برای آنها باشد.
بازدهی با بیشترین سرعت
یکی از بزرگترین مزایای استفاده از روش SMM بالا بودن سرعت بازدهی و رسیدن به نتیجه است. به دلیل ارتباط مستقیم با کاربران و تولید محتوای خلاقانه، سوشال مدیا مارکتینگ در کمترین زمان ممکن بهترین نتیجه را در اختیار ما میگذارد. آمارها نشان میدهند که سرعت بازدهی با افزایش مخاطبان، بیشتر میشود.
هزینه کمتر نسبت به سایر روشها
مقایسه بین هزینههای SMM و روشهای سنتی نشان میدهد که برای اجرای این روش به سرمایه کمتری نیاز داریم. عضویت در شبکههای اجتماعی و فعالیت در آنها به شکل کاملا رایگان امکانپذیر است. از سوی دیگر آمارها نشان میدهند که میزان بازگشت سرمایه یا ROI در این روش بیشتر از سایر تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ است.
افزایش ترافیک وبسایت
یکی از اهداف اصلی بازاریابی شبکههای اجتماعی، بالا بردن میزان ترافیک سایت است. در این روش میتوانیم با بهاشتراکگذاری محتوای مناسب و تبلیغات صحیح، میزان ورودی و در نتیجه ترافیک سایت را افزایش دهیم. هر چه میزان مخاطبین سایت بیشتر باشد، احتمال افزایش میزان فروش و درآمد نیز بیشتر میشود.
دسترسی به بازار گسترده
فعالیت در شبکههای اجتماعی، بازار گستردهای را پیش روی شما میگذارد. با انتخاب هر یک از پلتفرمها میتوانید به حجم زیادی از کاربران با ویژگیهای متفاوت دسترسی داشته باشید. از سوی دیگر با استفاده از پلتفرمهای سوشال مدیا لازم نیست نگران محدودیتهای جغرافیایی باشید. در واقع دیگر میزان فروش به یک منطقه خاص یا یک گروه خاص از مخاطبان محدود نمیشود.
بهترین تکنیک سوشال مدیا مارکتینگ
تا این قسمت از مقاله با ماهیت SMM، مزایا و مراحل اجرای این تکنیکها آشنا شدیم. احتمالا حالا از خود میپرسید که بهترین تکنیک بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟ چطور باید روشی را به کار بگیریم که بیشترین سود را برای ما به ارمغان میآورد؟
حقیقت این است که برای دریافت نتیجه از فرآیند سوشال مدیا مارکتینگ باید تکنیکها و ترفندهای جانبی مختلفی را به کار بگیرید. به همین جهت بهتر است که با متخصصان این حوزه مشورت کنید. مجموعه کاسب یار یکی از برترین گروههای فعال در این حوزه است. این گروه با برگزاری جلسات اختصاصی مشاوره، کارآفرینان یا صاحبان کسب و کار را در مسیر درست هدایت میکند.
کارشناسان کاسب یار علاوه بر مشاوره دیجیتال مارکتینگ، به شما کمک میکنند که مشکلات ساختار بیزینس خود را بشناسید و بهترین راهکارها را متناسب با شرایط خود به کار بگیرید. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره حضوری یا آنلاین، با کارشناسان ما در تیم پشتیبانی ارتباط بگیرید.
کلام آخر
سوشال مدیا مارکتینگ یک روش بازاریابی است که به ما کمک میکند با صرف کمترین هزینه، بیشترین میزان تعامل با مشتری و بازدهی را داشته باشیم. این تکنیک نوپا، تا به امروز توانسته نتایج شگفتانگیزی از خود نشان بدهد و محبوبیت زیادی در بین کسب و کارها به دست بیاورد.
در این مطلب سعی کردیم جنبههای مختلفی از سوشال مدیا مارکتینگ را بررسی کنیم. در صورتی که قصد دارید به شکل حرفهای از این روش بازاریابی استفاده کنید، میتوانید از متخصصان این حوزه کمک بگیرید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان گروه کاسب یار در ارتباط باشید.
سوالات متداول
سوشال مدیا مارکتینگ به زبان ساده چیست؟
سوشال مدیا مارکتینگ به استفاده از شبکههای اجتماعی برای بازاریابی محصولات یا خدمات اشاره دارد.
آیا تبلیغات سوشال مدیا هزینه بر است؟
هزینههای سوشال مدیا مارکتینگ بسته به مقیاس فعالیت و ابزارهای مورد استفاده متفاوت است.
چه مدت زمان برای دیدن نتایج تبلیغات سوشال مدیا نیاز است؟
نتایج سوشال مدیا مارکتینگ ممکن است فوری یا تدریجی باشد و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
سوشال مدیا چیست؟
سوشال مدیا یا رسانههای اجتماعی، پلتفرمهای آنلاین هستند که به افراد اجازه میدهند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، اطلاعات به اشتراک بگذارند و گروهها یا جوامع آنلاین ایجاد کنند. این پلتفرمها شامل شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و بسیاری دیگر میشوند.